Пројекат за безбедније пруге

Потписан уговор о изградњи телекомуникационе инфраструктуре на коридорима пруга, у дужини око 2.000 километара. Уговор вредан 24,3 милиона евра. Железница даје инфраструктуру и земљиште, а ПТТ новац. Оптички каблови требало би да буду изграђени за три године.

"Железнице Србије" и ПТТ "Србија" потписали су уговор о заједничкој изградњи телекомуникационе инфраструктуре на коридорима пруга дужине око 2.000 километара, чија је вредност 24,3 милиона евра.

Уговор су потписали директори ПТТ "Србија" Горан Ћирић и "Железница Србије" Милован Марковић.

Требало би да пројекат изградње оптичких каблова буде завршен за три године, а целокупну суму новца ће обезбедити ПТТ "Србија" из сопствених извора.

Према речима Ћирића, "Железнице Србије" ће у пројекту учестовати са инфраструктуром и земљиштем. Добит од каснијег закупа дела оптичких влакана ПТТ и "Железнице Србије" делиће на пола.

Марковић је истакао да није могуће планирати квалитетан развој и модернизацију железнице без модерних телекомуникационих капацитета, нити прећи на савремене системе за праћење и контролу сигнално-сигурносних уређаја и за даљинску контролу система за електроенергетско напајање.

Очекује се да ће за закуп бити заинтересовани многи телекомуникациони оператери, инвеститори, али и државне институције.

Три фазе изградње 

У оквиру прве фазе биће изграђена телекомуникациона инфраструкура на 444 километра пруге Београд-Ниш и Београд-Шид као и на београдском чвору. Вредност радова је око 5,3 милиона евра.

Друга фаза се односи на изградњу телекомуникационе инфраструктуре на 412 километара пруге Стара Пазова-Суботица, Ниш-Димитровград и Ниш-Прешево. Вредност радова је око пет милиона евра.

Трећа фаза се односи на изградњу телекомуникационе структуре на осталим пругама у Србији.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић рекла је да је пројекат значајан, јер су два јавна предузећа схватила значај информационих технологија, а на тај начин ће се, према њеним речима, подићи квалитет, безбедност и омогућити већа конкурентност привреде и квалитетнији живот грађана.

Државни секретар Славољуб Вукићевић каже да ће Министарство за инфраструктуру потпуно подржати реализацију тог важног пројекта.

Председник Управног одбора "Железнице Србије" Зоран Анђелковић нагласио је да ће држава тако добити независан оперативни систем у власништву државних предузећа и да ће од њега имати користи и МУП и Војска Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара