Нови стари проблеми

Инфлација и курс динара у првом кварталу је оно од чега су економисти највише страховали. То се већ на самом почетку 2011. и обистињује - раст акциза утицао је на поскупљење многих производа, а евро данас вреди 106,48 динара.

Економисти су се највише плашили раста инфлације и пада курса динара у прва три месеца ове године, што се и обистињује. Евро данас кошта 45 пара више него јуче - 106,48 динара, а у продавницама су због повећања акциза многи прехрамбени производи поскупели.

Иако се у 2011. години предвиђа раст економских активности, економисти не мисле исто о узроцима и трајању кризе.

За многе неочекивано висока инфлација и пораст курса динара крива је прошлогодишња лоша процена о кретањима економских показатеља.

"Већ у септембру уграђена су већа очекивања трговаца у цене. То је узроковало погрешном проценом о брзом опоравку стандарда и привреде и сада сви плаћамо ту грешку", каже Мирослав Здравковић, уредник сајта ekonomija.оrg.

Највећем расту економије допринела су велика предузећа док је терет кризе највише платио сектор малог и средњег бизниса. Због најаве већих извозних послова и опоравка пољопривреде банкари не сматрају да ће ова година бити лошија од претходне.

"Ради се о малим и средњим предузећима која су због кризе имала проблеме са ликвидношћу. Ми ћемо наставити да их финансирамо новим кредитним линијама", каже Драгиња Ђурић, директорка "Банке Интеза".

Недостатак пара, посебно девиза, могао би, према најавама берзанских стручњака, бити ублажен новим приватизацијама чији ће се ефекти осетити у другој половини године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије