Нафтовод између Кине и Русије

Пуштен у рад први нафтовод вредан 25 милијарди долара који повезује највећег светског произвођача нафте, Русију, са највећим потрошачем енергената - Кином.

Цена нафте у Азији порасла на близу 92 долара за барел, а трговци разматрају колико ће још поскупети, пре него што висока цена смањи тражњу.

Највећи светски потрошач енергената - Кина, од Нове године осигурала је дугорочно снабдевање нафтом. Пуштен је у рад први нафтовод који повезује највећег светског произвођача Русију са североистоком Кине. Пројекат вреди 25 милијарди долара.

До недавно је транспортована железницом, а од Нове године нафта у Кину стиже цевоводом који се протеже 2.700 километара кроз Русију и 930 километара кроз Кину.

Нафтовод, капацитета 300 хиљада барела нафте дневно, повезује налазишта црног злата у Сибиру са градом Даћингом на североистоку Кине. Пројекат ће омогућити боље снабдевање Кине, која је лане у потрошњи нафте претекла Америку.

"Обе стране високо цене завршетак кинеско-руског нафтовода. Сложили смо се да зато треба да наставимо да се придржавамо принципа отворености, обостране користи и добити, у циљу даљег промовисања сарадње у областима трговине, енергетике, финансија, законодавства и високих технологија",  каже председник Кине Ху Ђинтаоу.

Нафтовод је значајан и за Русију која ће тако, осим у Европу, извозити и на много захтевније кинеско тржиште. Аналитичари, међутим, страхују, да ће управо глад за нафтом у растућим економијама поново дићи у небеса цену нафте.

Нафта скупља 25 одсто

Аналитичари Голдман Сакса и Вашингтон Поста уверени су да ће барел сирове нафте ове године достићи 100 долара, што је чак 26 одсто више него у 2010. години. Руски нафташи тврде, пак, да је то превише оптимистична прогноза.

Председник "Лукоила" Вагит Алекперов каже да је цена нафте већ сада избалансирана и комфорна и за произвођаче и за потрошаче.

"Наши аналитичари, као и "Опекови", сматрају да ће цена сирове нафте у 2011. години бити иста као и прошле године, између 80 и 90 долара за барел", наводи Алекперов.

Сви су, међутим, сагласни, да ће у 2011. години порасти глобална тражња за нафтом.

Према процени америчког министарства за енергетику потрошња ће скочити 1,7 одсто, на рекордних 87,8 милиона барела нафте дневно. Из "Опека", који обухвата 40 одсто светске производње нафте, обећавају да ће, ако буде потребно, повећати испоруке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије