Пројекти за НИП под лупом

До краја јануара Министарство за Национални инвестициони план одлучиће које ће инфраструктурне пројекте финансирати у овој години. Укупна вредност предлога већа од 115 милијарди динара. Држава нема новца да их све сама финансира, каже министарка Верица Калановић.

Министарство за Национални инвестициони план ће, од скоро 2.000 пројеката пријављених за финансирање у 2011. години, изабрати најприоритетније и овог месеца доставити предлог Влади Србије, изјавила је министарка Верица Калановић.

Инфраструктурне пројекте предложиле су општине, министарства и АП Војводина, а укупна вредност пројеката већа је 115 милијарди динара.

"Од тога 20 одсто треба да финансирају локалне самоуправе, а више од 92 милијарде се тражи од Министарства за НИП", рекла је Калановићева.

Напоменувши да Закон о буџету није могао да предвиди ни десети део од потреба које су исказане ка Министарству за НИП, министарка је додала да ће због тога бити одабрани само они пројекти чија ће реализација допринети развоју привреде и подизању стандарда грађана.

"Ми ћемо већ у јануару Влади упутити званичан предлог пројеката, који ће обухватити и пројекте који ће се реализовати на територији Војводине, које предлаже покрајинска влада", рекла је Калановићева.

Министарка је нагласила да ће Министарство за НИП директно из државног буџета добити 7,1 милијарду динара за буџет НИП-а у 2011. и да тај новац треба да покрије реализацију пројеката на територији целе Србије, као и наставак започетих пројеката.

Калановићева је додала да ће због тога бити веома мало нових пројеката.

Она је рекла да би ове године требало да буду убрзани радови на изградњи путног Коридора 10 и да ће аутопут почети да се гради на свим преосталим деоницама, јер се прошле године озбиљно радило на неопходној документацији и експропријацији земљишта.

"Поред деоница за које су завршени тендери, на истоку и на југу, биће расписани и остали тендери и имаћемо веома озбиљне радове на Коридору 10", рекла је Калановићева и додала да очекује да ће у 2011. коначно бити завршена изградња аутопута од Хоргоша до Београда.

Министарка је истакла да Србија нема довољно новца да сама заврши све велике инфраструктурне пројекте и оценила да је добар модел по коме ће се са кинеским партнерима градити мост преко Дунава од Земуна до Борче, јер тај модел подразумева повољне кредите са малом каматом и дугачким роком отплате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије