Рефинансирање буџетског дуга

Држава 2011. годину почиње јавном понудом за позајмљивање кредита у иностранству, којим би се рефинансирао буџетски дуг. Иако се приближавамо горњој граници задужености, банкари кажу да нема великог ризика.

Буџетом Србије за наредну годину предвиђене су ставке за отплату иностраних кредита, намирење рата старе девизне штедње, зајма за привредни препород.

Многе обавезе, као што су Париски и Лондонски клуб поверилаца, наследили смо од пре две и по деценије. Ако смо неке кредите позајмили или позајмљујемо под релативно повољним условима, за неке плаћамо папрене камате.

Држава 2011. годину почиње јавном понудом за позајмљивање кредита у иностранству од 300 милиона евра које ће гарантовати Светска банка.

До сада је стигло осам понуда банака са каматом од три до пет одсто на годишњем нивоу. Са тим новцем рефинансираће се буџетски дуг. Међутим, и у српском буџету прецизиран је новац и за отплату дуга страним банкама.

Заменик секретара скупштинског одбора за финансије Бранка Љиљак каже да је укупно задуживање у буџету веће за трећину, али да је новац обезбеђен и да ће за отплату дуга и камате бити издвојено око 45 милијарди динара.

Без обзира на то што се са 10 милијарди евра чистог државног дуга приближавамо горњој граници задужености, банкари кажу да је камата на већину кредита фиксна и да је реч о дугорочним позајмицама које, ипак, нису ризичне.

"Мислим да је Влада направила неколико добрих аранжмана јер тамо где су скупље паре, Влада је уговорила да се дуг може отплатити пре рока доспећа," рекао је директор у Рајфајзен банци Зоран Петровић.

Неповољни наслеђени кредити

За сада у неповољније кредите подлеже и дуг према приватним и државним банкама, односно Лондонском и Париском клубу поверилаца. Тренутни рејтинг тих дугова за је "два бе минус".

Њихова отплата почела је после 2004. године на рок од 20 година и са годишњом каматом од 6,75 одсто, па није ван економске логике њихова превремена отплата приходима од приватизације.

Професор факултета за економију и финансије Владимир Круљ каже да би отплата дела тешких кредита, као што је према Лондонском клубу поверилаца, могао да се искористи за скидање терета са српске економије.

Према његовим речима, део новца од продаје "Телекома" би могао да се искористи за превремену отплату тих кредита, а део за инвестиције.

Притиснута економском кризом, предузећа су претходне године отплатила превремено пола милијарде евра иностраног дуга.

Укупан дуг Србије, рачунајући и дуг пословних банака и фирми, нешто је мањи од 22 милијарде евра, што је оправдано ако је већи део тог новца усмерен ка инвестицијама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије