Економска очекивања

Кад је реч о економији, проблеми и у 2011. години остају исти, али уз одговорну економску политику може бити боље, сматрају економисти. Иако изгледају као економски, изазови у 2011. су у ствари чисто политички, сматрају поједини аналитичари.

У протеклих 12 месеци инфлација је премашила сва очекивања и после трогодишње паузе поново заблежила двоцифрени раст - чак 11,5 одсто.

За евро је потребно готово десет динара више него прошлог децембра, а без посла је бар петина радно способних суграђана.

И у новој години проблеми остају исти али уз одговорну економску политику може бити боље, оцењују стручњаци и додају да сваки дан одлагања значи изгубљена три дана у будућности.

Оптерећени са 65 различитих такси, пореза и доприноса, притиснути високим каматама и дуговима, док половина економије послује мимо закона, привредници су писали и Деда Мразу не би ли скренули пажњу на нагомилане проблеме.

"Изазови су исти - смањење тражње и куповне моћи и даље ће сиромашити пословање. Други велики изазов биће радикално отпуштање радника и трећи велика неликвидност предузећа која дугују између себе и држави", каже Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

О степену поверења малих и средњих предузећа у оно што се обећава говори и Кнежевићева изјава да је и Деда Мраз обавештен о проблемима.

"Критично место јесте буџет и дефицит, који је смањен на четири одсто бруто домаћег производа. Изазов јесте да је доношење буџета било тешко, што указује да постоји објективна опасност да се он можда не испоштује", каже економиста Павле Петровић, истаквши да ће у 2011. паре од приватизације значити притисак да се повећа јавна потрошња.

Петровић сматра да би повећање јавног дуга било лоше што би повећало потрошњу, а инфлација не би била обуздана.

"Постоје објективне основе да се инфлација, која је висока, спусти на разуман ниво, око пет до шест одсто, да се смањи дефицит и да се цео искористи за инфраструктуру и инвестиције", каже Павле Петровић.

У том случају, каже Петровић, може се очекивати три одсто привредног раста, наводећи да средином године можемо да достигнемо 2008. годину.

"Кључни изазов биће да се инфлација сведе на три до шест одсто, затим да се привуку инвестиције, домаће или стране, и да се новац од 'Телекома' не потроши на кампању. Иако изгледају као економски изазови су у ствари чисто политички", каже Биљана Степановић, економски аналитичар.

Степановићева наводи да ако се слуша сопствено искуство и разум вероватноћа да се позитивно одговори на те изазове је мала, без обзира на изјаве представника власти који на све гледају са извесношћу.

Сви се слажу да држава мора да штеди, а ако се задужује да то буде искључиво за инфраструктуру. Морају се поправити услови пословања, само што за то није довољно 12 месеци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије