Чекајући појефтињење горива

Први дан престанка монопола "НИС-а" није донео очекивано појефтињење горива. Цене је, током празника, симболично снизио "НИС", динар до два по литру. Код "Лукоила" је јефтиније до четири динара, али та цена важи само за њихове најпрометније пумпе.

Нафтно тржиште у Србији је потпуно отворено, нафташи слободно формирају цене деривата, али им се са појефтињењм не жури.

Цене је током празника симболично снизио "НИС", тек динар до два по литру. Код "Лукоила" је јефтиније до четири динара, али та цена важи само за њихове најпрометније пумпе. Остали прометници кажу најпре морају да увезу гориво, а онда ће видети шта ће са ценама.

"Ми имамо изворе у Грчкој и у Македнији, сарађујемо и са рафинеријама у окружењу, поготову оне које се налазе на Дунаву. Квалитет нам је јако битан, гледаћемо да на најефикаснији начин допремимо гориво до домаћег тржишта и да по најповољнијој цени понудимо потрошачима", рекао је извршни директор "ЕКО" пумпе - Хеленик петролеум Вук Радовић.

"НИС" је коначно изгубио монопол, али домаћи нафташи не прекидају сарадњу. Иако су протеклих година имали доста примедби, и даље ће се снабдевати код "НИС-а". Кажу, већ су уговорили количине за јануар.

У "НИС-у" обећавају да ће обезбедити довољне количине свих врста горива како из домаће производње тако и из увоза.

Нафтно тржиште, од квалитета горива, увоза деривата до примене техничких прописа, контролисаће новоформирана радна група. Ту су и представници још неколико министарстава, инспекције, Завода за мере и племените метале, царине, пореске управе и полиције, а њом руководи Министарство трговине.

"Пошто је радна група формирана одлуком Владе, све оно што радна група буде предлагала биће аутоматски на седници Владе и у случају неочекиваних поремећаја моћи ћемо одмах да реагујемо", каже министар Слободан Милосављевић.

Нафташи у Србији ушли су у трку и са кокуренцијом и са временом. Имају од шест месеци до годину дана да прилагоде пословање новим прописима, иначе неће моћи да се баве тим послом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије