Нови талас поскупљења

Због повећања акциза, ПДВ-а и трошкова пословања, већ у првим данима 2011. године поскупљује велики број производа и услуга. Снажан притисак на цене биће посебно изражен у првом тромесечју, сматрају у Институту за тржишна истраживања.

Нова година доноси и нове цене. Слаткиши, кафа, цигарете, алкохолна пића, јужно воће, детерџенти, средства за личну хигијену, кућна хемија, компјутери, хотелске услуге, гориво и градски превоз само су део онога што поскупљује од три до 20 одсто.

Због промене пореске стопе куповина јужног воћа за многе ће постати недостижна.

"Цена јужног воћа првог радног дана 2011. године биће већа за 10 одсто колико је увећање ПДВ-а. Лимун кошта 69,99, а наредна цена ће бити 77 динара, колика ће бити и цена поморанџи", каже Милена Радуловић из СОС маркета.

Поскупљења су неоправдана, сматрају у удружењима потрошача.

"Најављено поскупљење од Нове године није последица понуде и потражње, него је последица трговачког монопола и затвореног тржишта у Србији", рекао је Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Градски превоз у Београду скупљи је 20 одсто. Цене су задњи пут промењене 1. фебруара 2009. године, кажу у ГСП-у.

"Од тада је дошло је до пораста енергената од које зависи цена наше транспортне услуге за 40 одсто, раст цена на мало од 10,8 одсто, и раст курса евра за 12,2 одсто, што се све одразило на укупну цену коштања", рекла је Љиљана Рацановић из Градског саобраћајног предузеће Београд.

Највећа поскупљења очекују се у првој половини године.

"Очекујемо интензивно наглашене инфлаторне тензије захваљујући расту цена производа и услуга које су под ингеренцијом државе или захваљујући акцизној политици коју спроводи Влада Србије", рекао је Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања.

Према његовим речима, услед депресијације домаће валуте треба рачунати са растом цена увозних производа, како производних импута, тако и робе широке потрошње.

Уколико Влада Србије одобри, очекује се да ће по завршетку грејне сезоне струја поскупети 13,8 одсто. То би подигло инфлацију за један проценат, процењују стручњаци.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије