У Нову годину са бољим горивом

Отварање тржишта и слободно формирање цена нафтних деривата у Србији од Нове године донеће грађанима квалитетније, а јефтиније гориво, рекао министар за трговину Слободан Милосављевић. Влада формира радну групу која ће пратити и извештавати о стању на тржишту.

Министар трговине и услуга Србије Слободан Милосављевић оценио је да ће отварање тржишта и слободно формирање цена нафтних деривата у Србији од 1. јануара 2011. године грађанима донети квалитетније, а јефтиније гориво.

"Верујем да ће либерализација тржишта нафтних деривата донети бољу позицију за нас као потрошаче и грађане на тржишту, јер ћемо имати ширу понуду и квалитета и цена", рекао је Милосављевић агенцији Бета.

"Очекујем да ће се утакмица додатно распламсати и активношћу НИС-а који сада практично мора да потврди своје тржишно учешће и позицију и да кроз убрзану реконструкцију и модернизацију рафинерија, као и ниже цене и бољи квалитет, укупно стање на тржишту енергетике учини прихватљивијим", рекао је Милосављевић.

Влада прати стање на тржишту

Министар Милосављевић рекао је да је Влада формирала радну групу која ће пратити стање на тржишту деривата и да њу чине предствници Министарстава трговине, финансија, унутрашњих послова, енергетике, економије и регионалног развоја, управе царина, пореске управе, као и институција које се баве контролом квалитета.

Задатак тог радног тела, према речима Милосављевића, биће  да прати и извештава о дешавањима на тржишту и предлаже мере које ће хитно моћи да се усвоје у Влади Србије и активирају ако из било ког разлога  настане неки поремећај.

Министар каже да не очекује проблеме, јер су се тржишни инспектори у предходним месецима додатно обучавали за контролу промета нафтних деривата.

Досадашња Уредба о начину и условима увоза и прераде нафте и деривата нафте у Србији донета је 2001. године у циљу сузбијања сивог тржишта и прилива у буџет новца за реконструкцију рафинерија уништених после бомбардовања.

По тој Уредби Нафтна индустрија Србије била је у повлашћеном положају код увоза моторног бензина, уља за ложење и мазута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије