Попустима до боље наплате струје

ЕПС припрема нове олакшице како би повећао наплату струје. Уколико их Управни одбор предузећа одобри, већ од јануара, дужницима би могао бити одобрен попуст пет одсто. И поред тога, све електродистрибуције од половине јануара најављују искључења великих дужника.

Домаћинства и предузећа дугују Електропривреди Србије око 70 милијарди динара. Да би се повећала наплата, ЕПС припрема нове олакшице које би, уколико их одобри Управни одбор предузећа, важиле већ од јануара 2011. године. Један од предлога је да се дужницима одобри попуст пет одсто.

Електродистрибуције довијају се на све начине да повећају наплату. Да би избегли дуготрајне судске спорове, у Лозници су, рецимо, покренули и теренску наплату, 12 екипа више пута обилази домаћинства и предузећа која нису плаћала рачуне дуже од три месеца.

"Иако није по протоколу, више молимо потрошаче да нађу начин да уплате бар део утрошене електричне енергије, смање свој дуг да би се избегла обустава електричне енергије", каже Драган Ђокић, шеф контроле Електродистрибуције Лозница.

Током године због неплаћања, нелегалних прикључака тужили су 3.000 домаћинстава и 1.000 предузећа, што је електродистрибуцију коштало 12 милиона динара. Директор Лозничке Електродистрибуције Чедомир Васић каже да стална искључења, тужбе, кривичне и прекршајне пријаве стварају трошкове.

"То одузима време нашим радницима који би могли да га потроше и на неке друге послове као што је изградња и реконструкција мрежа, санација трафо станица", каже Васић.

Иначе, све електродистрибуције од половине јануара најављују искључења великих дужника. Само у Београду, где је најбоља наплата, дуг је достигао 14 милијарди динара. Више од 12 хиљада домаћинстава не плаћа струју, углавном, разлог није сиромаштво.

"Последњих месеци увели смо досије таквих купаца где евидентирамо све оно што смо предузели у смислу наплате потраживања од њих, а то су купци који дугују веће износе било да су из категорије домаћинстава или привреде", рекао је Животије Јовановић из ЕПС-а.

ЕПС за сада даје попуст пет посто потрошачима који струју плаћају редовно у наведеним роковима и олакшице за социјално угрожена домаћинства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије