Курс чека "Телеком"!

Поскупљења чекају грађане и наредних месеци, а стручњаци процењу да ће бити готово немогуће инфлацију задржати у оквирима које је предвидела НБС, од 4,5 одсто. Када стигну паре од "Телекома" курс ће бити стабилнији, процењују економисти.

Раст курса, мањи прилив новца из иностранства и лоша пољопривредна година, основни су разлози што 2010. годину завршавамо са инфлацијом између 10 и 11 одсто.

Пре годину дана за евро је требало 96 динара, а сада 106. Месо је поскупело два, млеко четири пута. Литар уља кошта око 40 динара више. У просеку све је овог децембра око 11 одсто скупље него прошлог.  

Цене и курс наставиће да расту и наредне године, стручњаци процењују да би, у најбољем случају, инфлација могла да буде шест, а у најгорем чак 20 одсто.

"Тешко је говорити о 2011. години, јер се не зна шта ће се екстерно дешавати што може да продуби велике унутрашње проблеме, нити којим ће темпом држава трошити паре од 'Телекома' и да ли ће бити трансакције око продаје 'Телекома'", каже економиста Мирослав Прокопијевић.

Када стигне новац од "Телекома" курс ће бити стабилнији, процењују економисти. Кажу да је добро и што је 2011. године предизборна година у којој политичари не могу да дозволе знатнији пад стандарда.

Вештачка слика стандарда

"У таквим годинама имали смо, не кажем благостање, већ поправљање стандарда, али не на реланим основама. И ово ће бити вештачка слика, јер је извор таквог стандарда трансакција од продаје 'Телекома'", рекао је економиста Иван Николић.

Уз највећу инфлацију у региону и готово 20 одсто незапослених, ову годину завршавамо и са 70.000 више људи који живе испод линије сиромаштва. Много бољем, реално, није се надати ни наредне године.

Стручњаци кажу да је најважније да се обезбеди стабилност.

Економиста Миладин Ковачевић сматра да се треба држати буџетског плана и наставити реформе, пре свега, фискалну консолидацију, реформу порерског система, реформу јавног сектора и ићи брзо, јер година не сме бити пропуштена.

Од државе се очекује да смањи ризик пословања у земљи, повећа производњу и извоз и да, за разлику од ове године, привуче више новца из иностранства.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије