Туризам излази из кризе?

У првих десет месеци ове године број домаћих туриста је смањен, али је број страних туриста повећан. Та бројка показује да српски туризам излази из кризе, међутим туристички радници тврде да је Србија најскупља дестинација региона.

Туристички радници са олакшањем су примили вест да Влада одустаје од повећања ПДВ-а на хотелске услуге, са осам на 18 одсто. Тврде да би то повећање многе хотеле довело на руб пропасти и да би велики број радника остао без посла.

У првих десет месеци ове године број домаћих туриста мањи је шест одсто него у исто време прошле године, али је зато страних туриста у Србији за четири одсто више.

Иако туризам најпре реагује на промењене економске прилике, Београд је у првих десет месеци ове године забележио раст броја страних туриста за чак осам одсто.

Дејан Веселинов из Туристичке организације Београда каже да су овогодишњи резултати слабији пошто се подаци упоређују са прошлом годином, у којој се одржавала "Универзијада".

У домаћим туристичким агенцијама, које стране туристе доводе у Србију, кажу да није лако ући у светске каталоге, посебно када у њима нисмо били присутни годинама.

Србија скупа дестинација

Биљана Радуловић из агенције "Топ турс" истиче да је пуно напора уложено не би ли Србија поново представила своју понуду, са обзиром на то да смо после десетак година заборава морали јако пуно елана да искористимо како бисмо се поново вратили на туристичку мапу света.

"С друге стране, ми се сусрећемо са чињеницом да смо као дестинација најскупљи у јужној Европи", додаје Биљана Радуловић.

Агенти тврде да су домаћи хотели скупљи чак 40 одсто него у земљама региона. Хотелијери то не оспоравају, али налазе оправдање.

"Хотелијерство у Србији је нова грана. Приватни сектор је тек скоро ушао у њу. Копаоник, Златибор, Беорад, Нови Сад места су у које је, у последњих пар година, ушло десетине милиона евра. Ми смо кренули унапред", тврди Томислав Момировић из Удружења хотелијера.

На критике да су цене смештаја у Србији високе у односу на регион, Момировић наводи да је Хрватска 15 година пре нас ушла у озбиљан туристички бизнис, а Грчка 30 година. Момировић је уверен да ће српски туризам за 10 година бити конкуретни Хрватској.

У надлежном Министарству нису незадовољни резултатима 2010. године.

"Генерална оцена је да су хотелијери и туристичке агенције сачувале тржиште, сачувале бизнис и да са бољим економским временима улазе у нову 2011. годину са неоштећеним пословањем", каже државни секретар за туризам Горан Петковић.

Да ли је оптимизам туристичких радника био оправдан, знаћемо следеће године у ово време.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара