Динкићев новогодишњи оптимизам

Привредни раст до четири одсто, повећање извоза, скок страних инвестиција, пад незапослености, благо повећање плата и наставак одобравања субвенционисаних кредита - све то, у 2011. години, очекује потпредседник Владе Србије Млађан Динкић.

Потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић у 2011. години очекује привредни раст до четири одсто, повећање извоза, интензивнији скок страних инвестиција, пад незапослености, благо повећање плата, а најављује и наставак одобравања субвенционисаних кредита привреди и грађанима.

Динкић је своја очекивања када је о стопи раста реч образложио чињеницом да су, на пример, Бугарска, Румунија и Хрватска још у рецесији, и то две године узастопно, док је наша земља успела да повећа стопу бруто домаћег производа на близу два одсто у 2010.

"Ја лично, наравно, не могу да будем задовољан као министар економије све док раст не буде 4,5 процената", рекао је Динкић у интервјуу Танјугу.

Потпредседник Владе Србије каже да је оптимизам почео да му се враћа у другој половини ове године, када је много инвеститора почело да се интересује, а неки и да граде фабрике и запошљавају људе широм Србије.

Динкић је истакао да тренутно постоји изузетно велики интерес за инвестирање у Србију у неколико сектора - пре свега у аутомобилској, али и текстилној индустрији, што је за њега лично било велико изненађење.

"Мислим да ћемо у наредним месецима имати сјајне вести о доласку највећих светских компанија из области текстилне индустрије, која ће градити погоне и запошљавати наше људе", наговестио је министар економије.

Буђење електронске индустрије 

С друге стране, подсетио је Динкић, електроника као грана индустрије у Србији почела је да се буди после 20 година, а једна од најзначајнијих светских компанија, јапански "Панасоник", треба почетком следеће године да отвори своју прву фабрику у Србији.

У целини гледано, имајући у виду нова улагања и раст прехрамбене индустрије, постоји основа за реалан оптимизам у погледу напретка привреде у наредној години, која ће, како истиче Динкић, бити боља од ове за нама.

"Наставићемо и у наредној години да одобравамо субвенционисане кредите, привреди и грађанима. Можда ће ниво субвенција бити мањи. Како будемо имали већи привредни раст смањиваћемо ниво субвенција, али у сваком случају улазимо у нову 2011. годину са тим програмом кредита", најавио је министар економије.

Динкић је подсетио да је у протеклој години држава помогла предузећима да ублаже највећи део негативних последица кризе и да обезбеде већу ликвидност, одобравајући им субвенционисане кредите у укупном износу од око 1,7 милијарди евра, што је за око 600 милиона евра више него током 2009. године. 

Следећа година лакша

У 2011. години Динкић очекује да се настави тренд раста извоза и подсећа да је у овој години Србија успела значајно да повећа покривеност увоза извозом.

"Ја дубоко верујем да можемо, ако наставимо овим темпом, за четири године да потпуно елиминишемо спољнотрговински дефицит из српске привреде, што многим аналитичарима делује као потпуно невероватно. Али, једини начин да то урадимо јесте да, осим помоћи постојећим предузећима, доведемо потпуно нове компаније које имају производ који хоће светско тржиште", нагласио је министар економије.

Према његовој оцени, следећа година биће нешто лакша и боља од претходне две сасвим сигурно и то прво зато што ће бити одмрзнуте плате и пензије већ од Нове године, кроз три услађивања током 2011. године.

Уверен је и да ће се тренд инвестирања у Србију бити у узлазној линији, напомињући да ће се до краја 2011. коначно реализовати комплетне инвестиције италијанске компаније "Фијат".

Више фабрика и нових радних места 

"Дакле, очекујем у наредној години градњу много фабрика у Србији, што ће бити прилика за запошљавање људи и то ће допринети да полако почнемо да снижавамо стопу незапослености", рекао је потпредседник Владе, уз напомену да ће се плате становништва постепено увећавати.

Сумирајући резултате економских кретања у 2010. години, Динкић је оценио да је то била кризна година у сваком случају, али је остварен раст БДП-а од близу два одсто. С обзиром на то да смо у 2009. години имали пад од 2,8 одсто јасно је, међутим, да се још нисмо вратили на ниво који смо имали пре кризе.

"Оно што је било најбоље у овој години јесте веома висок раст извоза српске привреде - 21 одсто за десет месеци. Тај тренд ће вероватно бити задржан до краја године, а оно што је било најлошије јесте релативно још увек висока стопа незапослености која је, заправо, кулминирала током ове године. У априлу је био тај максимум", навео је министар економије и додао да званични статистички подаци за октобар показују да је тај тренд заустављен.

"Имамо, срећом, стагнацију незапослености и верујемо да ће кренути благи опоравак на тржишту рада у наредној години", закључио је министар економије.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара