Још једна тешка година

Стандард грађана опао, а динар ослабио, углавном се купују основне ствари. Криза и даље траје, а боље нам неће бити ни у 2011. години, кажу стручњаци.

Ову годину обележила су поскупљења и несташице неких основних животних намирница, попут уља, млека и шећера.

Стандард је падао а динар слабио. У првих 11 месеци цене су повећане 10,8 одсто, а домаћа валута ослабила је према евру за више од девет динара.

Просечна новембарска плата износила је 34.444 динара. Економисти процењују да се стандард у наредној години неће битније мењати.

Несразмера између жеља и могућности све је већа. Просечан становник Србије потребе своди на минимум и купује само најнеопходније.

Грађани кажу да све иде на голи живот, ништа не остаје за културу, као и да су цене порасле много више од раста евра.

Домаћинство у Србији месечно просечно располаже са 49.760 динара.

"Због пада куповне моћи српски потрошач има мање новца на располагању у односу на период пре кризе, што значи да се он рационално понаша, води рачуна шта купује, брижљиво планира своје куповине, прави спискове", каже Владана Мијаиловић из Агенције за истраживање тржишта ГФК.

Мијаиловићева каже да велике куповине настављају да губе на атрактивности у односу на период пре кризе.

Празнични привид бољег живота

Због пољуљаног стандарда током године на акцијама су често били основни животни производи.

"Као једна од последица пада куповне моћи јесте и раст учешћа чекова у нашем промету. Потрошачи се све чешће одлучују за овај вид плаћања будући да им то омогућава да одложе тај трошак и наравно да не плаћају камату", каже Весна Жабић из сектора за односе са јавношћу "Делта-Макси групе".

Криза и даље траје, а осетно боље неће нам бити ни наредне године, процењују стручњаци.

"Очекујем да 2011. у најгорем случају неће бити лошија од 2010. године, односно да просечни становник Србије неће живети горе него у овој години. Када је у питању раст зарада у јавном сектору и пензија, он ће бити око седам одсто што ће практично бити слично расту трошкова живота", каже Горан Николић из Института за европске студије.

Пред празнике потрошња је већа. Многи свесно улазе у минус да би макар на кратко створили привид бољег живота.

Већ почетком 2011. године чаролија ће нестати јер се најављују поскупљења горива, цигарета, алкохолних пића, слаткиша и гардеробе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара