НИС спреман за тржишну утакмицу

Нафтна индустрија Србије спремна за либерализацију тржишта нафтних деривата, каже за РТС генерални директор компаније Кирил Кравченко. Први човек НИС-а очекује да гориво следеће године буде јефтиније, а клијентима обећава европски квалитет.

Од следеће суботе НИС губи монопол јер се нафтно тржиште отвара за увоз свих деривата. Иако Влада још није обелоданила техничке услове за либерализацију, нафташи се припремају али не откривају цене јер чекају на потезе НИС-а.

Да ли је НИС спреман за тржишну утакмицу, за РТС говори генерални директор компаније Кирил Кравченко. Разговор је водила Ружица Врањковић.

Кравченко: Сматрам да је компанија НИС у потпуности спремна за отварање тржишта. Ми смо већ делимично модернизовали наше производне капацитете како бисмо постигли европски квалитет, а модернизовали смо и нашу малопродајну мрежу. Много смо инвестирали током протекле две године.

У Влади кажу да ће моћи да се продаје само квалитетно гориво, да ће бити ригорозне контроле. Да ли НИС може возачима да обећа европски квалитет горива?

Кравченко: Ми одавно обећавамо европски квалитет који продајемо. Међутим, док се не заврши реконструкција нисмо у могућности да производимо довољне количине, али као и друге компаније, ми ћемо увозити и продавати додатне количине горива из увоза. Све што се тиче производног програма НИС-а, ми смо 100 одсто спремни да обезбедимо у целокупном ланцу - како у рафинеријама, тако и у бензинским станицама.

Услов за то је модернизација рафинерије нафте у Панчеву. Да ли ћете тај посао завршити у року?

Кравченко: Према споразуму који је потписан, рок је дефинисан и предвиђен до краја 2012. Тај рок који нам је постављен, у потпуности ћемо испоштовати. Сад су све инвестиције усмерене ка том циљу. Као што вам је познато летос смо отворили градилиште, сада завршавамо грађевинске радове, следеће године ћемо почети с монтажом опреме.

Домаћи нафташи тражили су да их НИС снабдева и после либерализације тржишта. Месецима преговарате са њима. Да ли сте постигли коначан договор?

Кравченко: Ово је заправо занимљиво. Јер већи број бензинских станица, више од 80 одсто, наши су стални коминтенти тако да оно о чему преговарамо, јесте да учврстимо успех који постоји. Наша компанија је близу тога али до краја нисмо постигли договор. Чак и ако из неких разлога не постигнемо значајнији споразум, уверен сам да ћемо успети да појединачно снабдевамо доста приватника који ће остати наши клијенти. Надам се да ће до краја следеће недеље сви преговори за испоруку од јануара бити успешно окончани, а уговори потписани.

Знам да сте савладали српски језик, па вас молим да на ово питање одговорите на српском. Шта можете да поручите возачима, да ли ће гориво бити јефтиније?

Кравченко: Ја могу да гарантујем да ће од 1. јануара велепродајне цене бити ниже. За мрежу бензинских станица у целој Србији ми нисмо одговорни, то је закон тржишта. Надам се да ће цена у малопродаји бити нижа. Али ако погледамо поједине бензинске станице, ви знате да смо ове године реконструисали доста бензинских станица и на њима смо смањили само цену горива за два динара по литру у поређењу с нашим конкурентима. Ја могу гарантовати да ћемо следеће године одржати добар однос према нашим клијентима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара