Субвенције и следеће године

Иако ће бити издвојено мање новца, српска предузећа и грађани моћи ће да рачунају на субвенционисане кредите и следеће године, каже министар Млађан Динкић.

Српска предузећа и грађани ће и у 2011. години моћи да добијају субвенционисане кредите, али ће за то бити издвојено мање новца него ове године, изјавио је министар економије Млађан Динкић.

"Већ смо смањили стопу субвенција у новембру, са таквом стопом настављамо и у наредној години", рекао је Динкић у интервјуу агенцији Бета и порталу Еурактив.

Према његовим речима биће субвенционисаних кредита за ликвидност, који су најтраженији, за инвестиције и потрошачких кредита за куповину домаће робе.

"Ове године је уз субвенцију одобрено 1,7 милијарди евра кредита за привреду, око 600 милиона више него претходне године. Следеће године ће тај износ вероватно бити мањи у односу на ову годину јер 2010.године завршавамо ипак са благим растом", рекао је министар економије.

"Ако се тај раст настави и убрза, што очекујемо у следећој години, онда ћемо лагано смањивати субвенције и у једном тренутку када стопа раста пређе три одсто годишње, укинућемо субвенционисане кредите јер су били антикризна мера", додао је Динкић.

Министар економије је навео, да је ове године повећана тражња за кредитима за инвестиције, па је одобрено 200 милиона евра, док је прошле године одобрено око 10 милиона евра.

Динкић је истакао да ће у 2011. години бити замрзнуте инвестиције за сва предузећа чији је држава власник осим за Железнице Србије и Рудник Ресавица, јер само у тим предузећима се субвенције користе за плате, па ће и издвајања бити повећана, јер се плате у јавном сектору одрмзавају.

Он је рекао да финансирање инвестиције "Фијата" није пребачено у надлежност Министарства финансија, већ да су у том министарству отворене нове ставке у вези са "Фијатом".

Динкић је истакао да је у Министарству финансија за "Фијат" издвојено нешто мање од 10 милијарди динара за докапитализацију и финансијске подстицаје на које ће "Фијат" стећи право будући да ће почетком 2011. инвестиција "Фијата" премашити 200 милиона евра.

 У овој крагујевачкој фабрици већ је запослено више од 1.000 људи.

"Остале ставке у вези са пројектом Фијата, као што су реконструкција фабирке и друге остале су у буџету Министарства економије", рекао је Динкић.

Динкић је рекао да је буџет Министарства економије по износу исти као и 2010. године и да ће бити довољан за спровођење планираних програма као што су програми подршке привреди кроз субвенционисане кредите за ликвидност и инвестиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије