Селективна легализација

Држава ће бесплатно легализовати само оне објекте које су грађани градили из нужде, а не виле, привредне објекте и зграде за продају. Они који су већ легализовали дивљу градњу, новац неће добити назад, каже министар Дулић.

Ако Влада донесе одлуку о бесплатној легализацији, то не значи да ће сви власници пријављених објеката моћи да их легализацију уз попусте или бесплатно.

То ће важити само за оне који су, како каже министар Оливер Дулић, из нужде куће градили нелегално.

У сваком случају, нови четврти модел легализације неће бити представљен пре краја јануара, када би требало да буду разматране измене Закона о планирању и изградњи.

Најава да ће дивља градња моћи да се легализује брзо и бесплатно изазвала је различите реакције - неверицу и радост свих који су зидали без дозвола и револт оних који уредно измирују обавезе или су већ платили легализацију.

Садашњи, трећи покушај легализације практично је већ пропао - легализовано је свега 5 одсто пријављених објеката.

Један од разлога неуспеха јесте и цена легализације - разликује се од општине до општине, у неким мањим градовима виша је него у Београду или Нишу.

И међу комшијама су разлике често велике. У Ћуприји је за легализацију у екстра зони потребно 1.600, а у суседном Параћину 6.250 динара по квадрату.

Бојана Дивац из Управе за просторно планирање Крагујевца каже да је велика незаинтересованост и због нерешених имовинско правних односа.

Простија легализација

Градоначелник Ниша Милош Симоновић предложио је да се са изменама закона иде у смеру упрошћавања саме процедуре.

"Од градова се тражи да смање трошкове. Ми смо урадили, а процедура није упрошћена", каже Симоновић.

У ресорном министарству рачунају да се наредне године заврши легализација, али то уз попуст или бесплатно неће моћи да ураде сви.

Министар за просторно планирање Оливер Дулић каже да држава неће бесплатно да легализује виле, привредне објекте и зграде за продају.

"Потребно је да се по најнижој могућој цени легализују објекти где живе људи који крпе крај с крајем", каже министар Дулић.

Иако је било незваничних најава, они који су већ платили легализацију, неће добити новац назад.

Према речима министра Дулића, илузорно је очекивати да ће држава вратити новац оним грађанима који су већ платили легализацију. "Неозбиљно је давати такве изјаве, као што је и неозбиљно очекивати да ће за свакога бити бесплатна", каже министар.

Дулић каже и да неће моћи да се легализују објекти грађени на туђем земљишту, на клизишту, у заштићеним природним или културним добрима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара