"Фијатове" тестове није прошло 800 радника

Око 800 бивших "Заставиних" радника, који нису прошли тестове "Фијата", биће проглашени технолошким вишком. Њима ће бити понуђене отпремнине од 300 евра по години радног стажа.

Министарству економије и регионалног развоја Србије саопштило је да око 800 бивших радника "Заставе" из Крагујевца није прошло тестове "Фијата" и да због тога не могу добити посао у новој фабрици.

Тим радницима, како је Бети речено у Министарству, Влада Србије ће понудити 300 евра по години радног стажа, што ће им бити исплаћено одмах у јануару 2011, док ће у наредних годину и по дана добијати од Националне службе за запошљавање надокнаду за незапослене и накнаду за обуку у износу од око 20.000 динара.

Према подацима Министарства економије, до сада је "Фијатове" тестове успешно прошло 1.153 радника, од којих је 1.100 већ добило посао, а осталих 53 добиће у наредним данима.

У току 2011. године планира се запошљавање још 400 људи, а почетком 2012. године додатних 1.000 нових радника.

"У 'Фијату' ће, у моменту отпочињања масовне производње, радити 2.433 радника, а шансу ће добити пре свега млади који до сада никада нису радили у Застави", наглашавају у Министарству економије.

У том министарству додају и да ће они радници "Заставе" који у току 2011. године стекну услов за пет година до пензије, моћи да узму социјални програм у складу са законом.

Реконструкција фабрике аутомобила "Фијат" у Крагујевцу, како су рекли у Министарству економије, биће завршена у првој половини 2011. и  прво тест возило новог модела "Фијата" биће произведено до краја следеће године, а серијска производња почеће на пролеће 2012.  године.

У Министарству економије додали су да је министар Млађан Динкић данас имао састанак са синдикалцима Заставе у Београду на којем су синдикалци обавештени о дешавањима у Фабрици аутомобила Србија и упознати су са стимулативним социјалним програмом подршке за све бивше раднике "Заставе" који нису прошли тестове "Фијата".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара