Телеком од 1,4 милијарде евра

Минимална почетна цена за продају 51 одсто капитала "Телекома Србије" 1,4 милијарде евра, одлучила Влада. Грчка телекомуникациона компанија ОТЕ најавила да ће продати 20 одсто акција у Телекому ако добије добру цену.

Влада Србије усвојила је Закључак којим је утврђена минимална почетна цена за продају 51 одсто капитала "Телекома Србије", у вредности од 1,4 милијарде евра, речено је агенцији Танјуг у кабинету премијера Мирка Цветковића.

Влада је задужила Министарство финансија да, у сарадњи са Радном групом за спровођење тендера за продају удела "Телекома", обавести све учеснике на тендеру за приватизацију дела те српске компаније о почетној цени.

Грчка телекомуникациона компанија ОТЕ најавила је да ће продати 20 одсто акција у Телекому Србије ако добије добру цену, рекао је нови генерални директор грчке компаније Михаил Цамаз.

Како је објављено на берзанском сајту Форекс Прос, највећа грчка телекомуникациона компанија намерава да прода акције Телекома да би прикупила готовину за смањење дугова и инвестиције у нове оптичке мреже.

"Не можемо много да урадимо са 20 одсто акција", казао је Цамаз и додао да "ОТЕ не би желео да буде мањински власник у Телекому са неки другим акционарима".

Тендерску документацију за продају Телекома, до сада су откупили "Дојче телеком", "Франс телеком", "Телеком Аустрија", "Америка мобил", "Ведер инвестментс" , "Турксел" и "Вимпелком".

Тендер за продају "Телекома" расписан је 20. октобра ове године, а рок за достављање обавезујућих понуда истиче 21. фебруара 2011. године.

По истеку тог рока, Влада Србије требало би да закаже јавну аукцију пред телевизијским камерама, као када се продавала компанија "Моби 63" (бивши Мобтел), у јулу 2006.

Компанија "Моби 63" продата је на јавној аукцији за 1,513 милијарди евра норвешком "Теленору", јер је "Телеком Аустрија" одустао и то је до сада највећа директна страна инвестиција у Србији.

"Телеком" је једини оператер фиксне телефоније у Србији, а лиценцу је добио "Орион Телеком" и "Теленор" , који би почетком следеће године требало да почне да пружа услуге.

Према компанијским подацима, "Телеком Србија" је 2009. године имао око 3,2 милиона корисника фиксне телефоније, док је на тржишту мобилне телефоније заузимао 60 одсто са око 5,9 милиона корисника.

"Телеком Србија" поседује и телекомуникационе компаније "Мтел" у Црној Гори и "Телеком Српске" у Босни и Херцеговини, а цела "Телеком Србија група" имала је прошле године укупно 7,7 милиона корисника мобилне телефоније и 3,4 милиона корисника фиксне телефоније, као и око 485.000 корисника Интернета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара