Балкан међу приоритетима ЕУ

Уочи председавања Европској унији, Мађарска поручује да ће 2011. година бити кључна за европске интеграције Западног Балкана. Ипак, у току мандата, Будимпешта ће морати да се ухвати у коштац са горућим проблемом - финансијском кризом.

Мађарска, од 1. јануара преузима европско кормило, први пут откако је, 2004. године,+ постала чланица Уније. За мађарску владу и премијера Орбана то је тежак задатак у тешким временима.  Као приоритете, Будимпешта је издвојила проширење Уније на Западни Балкан и борбу са финансијском кризом.

"Европској унији сада нису потребни фини, већ снажни момци, спремни да сарађују како би се постигао компромис међу чланицама које имају различите ставове", каже премијер Мађарске Виктор Орбан.

Највећи изазов биће договор двадесетседморице о француско-немачкој иницијативи за измену Лисабонског споразума, како би се обезбедио стални механизам за борбу против финансијских криза. У Будимпешти сматрају да је договор нужан, али да то не сме да успори пријем нових чланица.

Државни секретар Мађарске за ЕУ Енико Гјори тврди да није само реч о Хрватској, већ о целом Западном Балкану.

"Уверени смо да је за стабилност на континенту важно да Хрватска постане члан Европске уније, јер би то показало да, када је нека земља спремна и када учини велике жртве, то даје резултат", наводи Енико Гјори.

Искрено интересовање за проширење

Да је Мађарска искрено заинтересована за даље проширење потврдио је током недавне посете Београду и сам мађарски премијер. Будимпешта ће помоћи српским властима да попуне Упитник и да до краја идуће године Србија добије статус кандидата.

Амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовић каже да је премијер Орбан предложио успостављање директне везе Београд-Будимпешта, у случају када Србији затреба да се консултује с Мађарском.

Иако и сама у тешкој економској кризи, Мађарска ће за полугодишње председавање Европској унији издвојити чак 77 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара