Јефтинија струја за најугроженије

Ресорна министарства и ЕПС утврдили олакшице за плаћање електричне енергије за више од 35.000 домаћинстава. Број грађана који би могао да користи повластице, могао би да буде и десет пута већи.

Иако је пре три године ЕПС са министарствима за рад и енергетику утврдио олакшице, користи их мало домаћинстава. Чланство у Енергетској заједници југоисточне Европе Србију обавезује да сиромашним домаћинствима обезбеди јефтину струју за најосновније потребе.

Јефтинију струју могу добити две групе сиромашнијих домаћинстава. У првој су корисници социјалне помоћи и њима је дат попуст од 35 одсто на 450 киловат сати струје месечно.

У другој су грађани са веома ниским приходом, имају исти попуст али на 350 киловат сати.

Министарство рада и социјалне политике за прву групу, сваког месеца шаље спискове електродистрибуцујама док је кориснике из друге, кажу, тешко евидентирати.

Сузана Пауновић из Министарства рада и социјалне политике каже да се то министарство обратило локалним самоуправама, сматрајући да оне најбоље препознају ко су угрожени грађани.

"Како би ту субвенцију и остварили тражили смо од њих да преко Центара за социјални рад или служби у општини издају одговарајуће потврде како би људи могли да остваре такву субвенцију", каже Пауновићева.

Центар за социјални рад - прва адреса

Многи су без посла па би попуст, рецимо могле да добију све четворочлане породице са месечмим приходом до 22 хиљаде. Коме се јавити - прва адреса је Центар за социјални рад.

"Корисници материјалног обезбеђења од Центра за социјални рад, на лични захтев могу добити потврду, наводи Славица Весић-Соколовић из Центра за социјални рад Крушевац.

Према њеним речима, током зимских месеци повећан је број захтева.

У више од половине општина евиденција најсиромашнијих грађана или није у надлежности Центара за социјални рад или они немају капацитета за тај посао.

"Очигледно да постоје прописи на основу којих се те субвенције могу остварити, а као и обично највећи проблем је и недостатак кадрова и недовољан број људи. Верујум да општине имају велики број послова и надлежности али ово свакако спада у категорију првог приоритета јер се ради о најосетљивијог групи грађана", истиче Сузана Пауновић.

ЕПС је недавно саопштио да има 35 хиљада домаћинстава којима даје попусте, а да би повластице могло да има чак 350 хиљада, али не знају ко су све угрожени. За остале потрошаче ЕПС тражи економску цену струје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара