Хладноћа гута киловате

Уочи Светог Николе, Србија традиционално потроши највише струје. ЕПС већ бележи велику потрошњу, од близу 150 милиона киловат-сати. Најтеже у приградским насељима, због великог броја дивљих прикључака.

У  Eлектропривреди Србије очекују велика оптерећења јер поред славе Светог Николе, треба имати у виду температуру испод нуле и викенд када се, иначе, више струје троши него радним данима. Како би обезбедили довољно струје, у погону су, кажу, сви домаћи производни капацитети, а одређене количине и увозе.

"Ја не апелујем на грађане да не пеку рибу и не спремају за славу али, захваљујући баш и томе могли би мало и да смање потрошњу електричне енергије за грејање посебно сутра у вечерњим сатима", рекао је генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

Четвртину струје потроши Београд, где је и највећи притисак на електроенергетски систем. Најтежа је ситуација у приградским насељима, где нема централног грејања, али и због великог броја дивљих прикључака. Оптерећења су скоро читавог дана.

"Оно што је симптоматично је да више нема шпица само у вечерњим часовима. Ми имамо константно оптерећење система 22 сата дневно, што указује да или се већина Београђана греје на електричну енергију или се догрева на електричну енергију", каже Сандра Алагић из Електродистрибуције Београд.

Током зиме, најважнија је стабилност преносног система, тачније, да Електромрежа Србије може да пренесе струју коју ЕПС производи и увози, а у случају евентуалних испада далековода брзо и позајми од суседа.

"Што се тиче преносне мреже, ми ову зиму дочекујемо можда и у бољем стању него прошле године јер су неки објекти реконструисани. Тако да током овог хладног периода, а и током зиме не очекујемо веће проблеме што се тиче сигурности снабдевања", каже Милош Младеновић, извршни директор Електромреже Србије.

Уколико систем буде пренапрегнут, током викенда и у ЕПС-у и у Електромрежи истичу да су могући кварови на локалним дистрибутивним, нисконапонским мрежама или трафо-станицама. У електродистрибуцијама кажу да су појачали дежурне екипе које излазе на терен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара