Џепови празнији, буџет пунији

Годину завршавамо двоцифреном инфлацијом и десет одсто вишим курсом динара. Од Нове године поскупеће цигарете, рачунарска опрема, јужно воће и услуге хотелског смештаја. Биће већи и порез на имовину.

Влада Србије ће, заједно са предлогом буџета, Скупштини на усвајање доставити и промене закона о порезу на додату вредност и о акцизама. Тако ће грађани, од Нове године, скупље плаћати цигарете, али и рачунарску опрему, јужно воће и услуге хотелског смештаја, као и већи порез на имовину.

Бригама нема краја поготово за кредитне дужнике који само могу да погађају колики ће бити курс динара и њихова рата за кредит.

После дужег времена, динар је протекле недеље јачао према евру. Као и обично, пред Нову годину, многи су промену круса објаснили доласком гастарбајтера.

"Не би се могло рећи да су гастарбајтери оборили курс зато што је откуп девиза на нивоу од пре петнаест до двадесет дана. Много је већи откуп на међубанкарском тржишту, тако да то много више утиче на ситуацију око курса", рекао је мењач Милан Тадић.

Прошле године у ово време, динар је убрзано губио вредност. Због тога су многе компаније годину завршиле са негативним резултатима.

"Имајући у виду ово што се дешава и искуство од пре годину дана, основано се може претпоставити да је у питању 'пеглање' завршних рачуна да не би дошло до страшних губитака", рекла је Радојка Николић из Бизнис магазина.

На питање да ли је могуће да Влада намерно учествује у обарању курса продајући девизе од 250 милиона евра кредита које је узела од комерцијалних банака, Николићева је рекла да су то су тешке оптужбе, али да има основа да се и тако нешто помисли.

Странци спремни за инвестирање

Поред тога да курс зависи од понуде и тражње, гувернер каже да је динар ојачао и зато што се странци припремају да инвестирају у Србији.

"Међународни трансектори већ постепено пакирају своја средства у динаре спремајући их за инвестирање. То, наравно, мора да се одрази на девизни курс", рекао је гувернер Дејан Шошкић

Привредници кажу да њима највише одговара стабилан курс, а не да, као ове године, домаћа валута изгуби десет одсто вредности према евру.

"Јачање динара свакако ће имати за резултат да се поједини увозници усредсреде на домаће тржиште, али јачање динара подразумева и да ће и цене имати утицаја", каже Слађан Дисић из "Симпа".

Да су цене велики проблем свесна је и Влада, па поручују да ће се борити против инфлације. Главни део буџета који се води као потршња, објашњава премијер, јесте оно што стоји на располагању грађанима.

"Грађани иду па се лече то је део јавне потрошње, шаљу децу у школе, добијају социјалне помоћи  и то је део јавне потрошње, то је оно што држава троши. Држава не троши то на неког имагинарног него на грађане", рекао је премијер Мирко Цветковић.

Економску политику за наредну годину влада заснива на европским интеграцијама и примени новог модела економског развоја. Резултат би требало да буде на извозу заснованих три одсто привредног раста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се