Квалитетније и јефтиније гориво

Укидањем монопола НИС-а гориво на пумпама могло би да појефтини и за десет динара. Нафтно тржиште отвара се 1. јануара, а донета су тек два правилника која прописују квалитет горива. Треба донети још два о техничким условима и нову Уредбу и формулу о ценама деривата.

Од Нове године, на пумпама у Србији биће квалитетније гориво, сазнаје РТС. Министарство енергетике донело је правилнике, који прописују квалитет деривата нафте и течног нафтног гаса из увоза.

Државни секретар Министрства енергетике Душан Мркић каже да ће моћи да се увозе сви бензини изнад 95 октана и евро дизел, али само европског квалитета.

Остале правилнике и уредбу усаглашавају четири министарства и у Влади најављују да ће их донети следеће седмице.

Нафташи ће морати да обезбеде 5000 метара кубних складишног капацитета, на више локација, а на једном месту мора бити најмање два складишта по 500 метара кубних.

И поред периода прилагођавања, домаће нафташе брине што се са техничким прописима касни, јер им од тога зависи посао.

"Врло је вероватно да ће одређени број малих играча нестати, да ће доћи до онога што економисти зову консолидација, да ће већи број мањих играча да се удружи и да дође до спајања и припајања и формирања нових правних лица. Тако да је врло вероватно да ће доћи до неких већих промена на том плану", рекао је Борид Беговић, професор Правног факултета у Београду.

Шест месеци за нове прописе

РТС сазнаје и да ће нафташи имати од шест месеци до годину дана времена да прилагоде пословање новим прописима.

Престанак монопола НИС-а значи кокуренцију што подразумева и ниже цене.Углавном се чекају потези НИС-а.

"Што се тиче наших купаца, потрудићемо се да им пружимо и квалитетну услугу и квалитетно гориво,како наше производње тако и увозно,евро квалитета и конкурентну цену", каже Јуриј Масијански из НИС-а.

Домаћи нафташи рачунају да гориво може бити јефтиније најмање 10 динара, јер се то НИС-у исплати, док је за њих такво појефтињење неодрживо.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се