Два стуба економске политике

Европске интеграције и дугорочни посткризни модел развоја јесу два стуба економске политике Србије, изјавио премијер Мирко Цветковић. Евроинтеграције кључан предуслов за вођење економске политике, истиче председник Владе.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће економска политика у наредној години бити базирана на два стуба: европским интеграцијама и дугорочном посткризном моделу развоја од 2011. до 2020. године.

Циљ је да до краја 2011. године добијемо формални статус кандидата и да отпочнемо преговоре за пуноправно чланство у ЕУ, рекао је Цветковић на годишњој Скупштини Привредне коморе Србије.

Према његовим речима, то је амбициозан, али остварив план, јер се у наредном периоду очекује мноштво реформи, како привредног тако и политичког система.

"Европске интеграције су један од кључних предуслова вођења економске политике", нагласио је Цветковић.

Премијер је рекао да се интензивно ради на одговорима у Упитнику Европске комисије и изразио очекивање да ће тај посао бити урађен у кратком року.

Цветковић је рекао да је у протекле две-три године, у време мандата актуелне Владе, направљен изузетан корак напред у процесу европских интеграција.

Премијер је подсетио на ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању, на примену Прелазног споразума и на либерализацију визног режима са ЕУ.

Модел посткризног економског раста

Други стуб економске политике је модел посткризног економског раста од 2011. до 2020. године, који се неће заснивати на повећању тражње и потрошње, као досадашњи, већ на развијању производње разменљивих добара, смањењу платног дефицита и на иностраној, а не самој домаћој тражњи.

Цветковић је истакао да Влада треба да ради на уређењу земље и на изградњи инфраструктуре која је заостала и која нас ставља у неповољан положај.

Економска политика за 2011. годину мора бити први корак ка имплементацији новог модела раста, рекао је Цветковић.

Осврнувши се на ову годину, премијер је рекао да ће раст БДП-а бити око 1,5 одсто, што је најбоље у региону, док је за 2011. годину предвиђен раст бруто домаћег производа у Србији од три одсто.

Према његовим речима, раст извоза повећан је 20 одсто, за 10 месеци текуће године, док је степен покривености увоза извозом око 58 одсто, што је изузетан резултат.

Премијер је рекао да се смањује и дефицит платног биланса и упозорио да је инфлација, која је у другој половини 2010. године забележила раст, најнегативнији фактор.

Цветковић је објаснио да је инфлација повезана са растом домаће тражње крајем године, што је довело до пораста цена.

Инфлација је нешто о чему морамо водити рачуна у наредном периоду, рекао је Цветковић и додао да се у 2011. години очекују корекције цене гаса и електричне енергије, али видеће се у ком проценту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се