Већи утицај БРИК-а у ММФ-у

У оквиру реформе ММФ-а, Савет гувернера те институције одобрио повећање квота земљама БРИК. Кина, Бразил, Индија и Русија имаће значајнији утицај у одлукама Фонда.

Међународни монетарни фонд саопштио је да је његов Савет гувернера одобрио реформе којима ће земљама у успону, међу којима је Кина, бити уступљено веће право гласа у тој финансијској институцији.

"То ће резултирати преношењем више од шест одсто квота на динамичне привреде у успону и земље у развоју и више од шест одсто са превише представљених земаља, на оне које су премало представљене у ММФ-у", наведено је у саопштењу те институције.

Гласачки удео у ММФ-у има велики значај, јер пружа земљама могућност да утичу на одлуке о коришћењу новца који се прибавља путем уплата земаља чланица, пренела је агенција Ројтерс.

ММФ је саопштио да ће 10 чланица са највећим гласачким уделима убудуће бити САД, Јапан, водеће силе у успону - Кина, Бразил, Индија и Русија, као и Француска, Немачка, Италија и Британија.

Давањем већег права гласа земљама као што су Кина и остале привреде у успону, реформа ће омогућити да се у Фонду боље одрази реалност, указано је у саопштењу.

Земље у успону су у последњих пет година већ добиле већу улогу у ММФ-у, али прерасподела гласачких права представља велико преуређење светског економског поретка, успостављеног после Другог светског рата, у време оснивања ММФ-а.

ММФ је указао да ће ове измене ојачати легитимитет и ефикасност те институције. Измене, такође, удвостручавају квоте финансијског доприноса чланица ММФ-а, чиме се ресурси те институције повећавају на око 733,9 милијарди долара по садашњим курсевима, указао је Фонд.

Следећи корак је ратификација предлога за прерасподелу квота од стране чланица ММФ-а, што у многим случајевима захтева одобрење у парламентима тих земаља.

ММФ је указао да ће његове чланице предузети све напоре, како би се тај процес окончао до јесењег годишњег састанка ММФ-а и Светске банке, у октобру 2012. године.

"Позивам све наше чланице да што брже предузму кораке неопходне за усвајање овог пакета у договореном року", изјавио је извршни директор ММФ-а Доминик Строс-Кан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се