"Аерофлот" купује авионе "боинг"

"Аерофлот" намерава да купи од "Боинга" 20 авиона типа "Б-777" и "Б-778" за пет милијарди долара. Руском превознику авиони великих капацитета биће потребни за превоз путника у време одржавања Зимских олимпијских игара у Сочију.

Највећа руска авиокомпанија "Аерофлот" потписала је са америчком корпорацијом "Боинг" предуговор о куповини 20 авиона типа "Б-777" и "Б-778" за чак пет милијарди долара.

Купопродајна трансакција реализоваће се пошто је одобре Борд директора "Аеорофлота" и скупштина акционара, објавио је руски пословни дневник Ведомости.

Руски авиопревозник намерава да купи осам авиона типа "Б-777-200ЕР" (са 327 места) и осам "Б777-300ЕР" (са 365 места), са роком испоруке од 2012. до 2017. године. Каталошка вредност тих авиона је 4,13 милијарди долара, али је "Боинг" одобрио попуст од 20 одсто како за саме летелице, тако и за тренажере, школовање пилота и сервисирање.

Споразумом је, осим тога, обухваћена могућност куповине четири авиона "Б-787 дримлајнер", каталошке цене 740,8 милиона долара, са испоруком у 2013. години.

"Аерофлот" је пре три године потписао уговор о испоруци 22 "дримлајнера" и истог броја "Ербасових" авиона "350xwb". Испоруке тих авиона почињу 2014. године.

Руском превознику авиони великих капацитета биће те године потребни за превоз путника у време одржавања Зимских олимпијских игара у Сочију.

"Боингов" авион "787 дримлајнер" је први нови авион америчке копрорације још од "боинга 777", избаченог на тржиште 1995. године. Радови на тзв. авиону снова почели су 2004, а првобитно је планирано да се прва поруџбина реализује средином 2008. године.

Комерцијална експлоатација тог авиона, међутим, још није почела, а према последњим плановима "Боинга", прве испоруке се очекују 2011. године.

Флота руског авиопревозника броји 104 летелице, међу којима је 11 "боинга 767".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се