Већи порез само за богате

Изменама Закона о порезу на имовину више ће бити опорезовани само грађани који имају вредније непокретности, саопштило Министарство финансија. Пореска стопа ће моћи да се смањи, ако локална власт процени да грађани износ пореза не могу да плате.

Министарство финансија Србије саопштило је да ће изменама Закона о порезу на имовину више бити опорезовани само грађани који имају имовину велике вредности. Порез на имовину је приход локалних самоуправа и локална власт ће моћи да смањи пореску стопу која ће законом бити утврђена у максималном износу од 0,4 одсто вредности имовине.

"Предложене новине исправиће грешке у постојећем Закону о порезу на имовину, који је неправедан и регресиван, јер веће пореске олакшице имају домаћинства са скупљом имовином", навело је Министарство финансија.

Имовина веће вредности, како је објашњено, до сада је била опорезована у вредности од највише 40 одсто тржишне вредности, а њени власници су остваривали право на пореско ослобођење од 70 процената, што је додатно умањивало њихову пореску обавезу.

Нова формула коју Министарство финансија предлаже уводи прогресивност при утврђивању пореза на имовину, тако да они који поседују вредније непокретности плаћају и већи порез.

"Пореска стопа од предложених 0,4 одсто вредности имовине моћи ће да се смањи, ако локална власт процени да грађани то не могу да плате или ако понуђени услови живота на територији једне општине нису адекватни пореском захватању", указало је Министарство финансија.

Пореско ослобођење биће убудуће максимално 10.000 динара, уместо садашњих 70 одсто. То значи да ће се пореска обавеза која је виша од 20.000 динара умањити за 10.000 динара, а обавеза испод 20.000 динара за 50 одсто.

Процењује се да ће измењеним обрачуном пореза на имовину, ако све општине у Србији буду примењивале максималну стопу, бити прикупљено три милијарде динара више него ове године.

Министарство финансија обавестило је грађане да су се у појединим медијима појавиле калкулације о будућим пореским обавезама по основу пореза на имовину, које су "нетачне, паушалне и злонамерне", јер су изостављени тачно утврђени параметри и критеријуми, на основу којих ће бити утврђиване пореске обавезе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се