Нови еколошки систем ТЕНТ-а

Обреновачка термоелектрана "Никола Тесла" преузела нови систем за прикупљање, транспорт и одлагање пепела у електрани "Никола Тесла Б", који ће значајно смањити загађење. Пројекат, у највећој мери, финансирала ЕУ са 28 милиона евра.

Термоелектрана "Никола Тесла" (ТЕНТ), у Обреновцу, преузела је нови систем за прикупљање, транспорт и одлагање пепела у електрани "Никола Тесла Б", који ће значајно смањити загађење ваздуха и воде.

"Пројекат представља важан корак еколошке модернизације у привредном друштву ТЕНТ и у Електропривреди Србије, а нова технологија омогућује значајно смањење утицаја депоније на животну средину", нагласио је директор привредног друштва ТЕНТ-а Петар Кнежевић.

У систем је уложено више од 30 милиона евра, а 28 милиона евра је донација Европске уније.

Кнежевић је рекао да пројекат представља важан пример еколошке модернизације ЕПС-а, а нова технологија транспорта пепела и шљаке, омогућиће значајно смањење негативног утицаја депонија на животну средину.

Завршен је и пробни рад тог система, који је показао да је за пречишћавање једног килограма пепела потребан, свега, литар воде, док је стари систем за то користио 10 до 15 литара.

Генерлани директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да највећи инвестициони еколошки пројекти тек предстоје, првенствено када је реч о одсумпоравању.

Они ће бити спроведени у највећим постројењима, од 300 мегавата. Намера је да се до 2015. године у те пројекте уложи 1,2 милијарде евра, рекао је Марковић.

Само у пројекте одсумпоравања у обреновачким електранама биће уложено око пола милијарде евра, рекао је Марковић и додао да ће ЕУ финансијски подржати и ове пројекте као и еколошки фондови Србије.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић навео је да је пепео прошле године искоришћен око 200 пута више него ранијих година и нагласио да је енергетика веома важан сектор и да очекује додатна улагања у енергетику, као и у екологију.

Уштеда 18 милиона тона воде 

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да је протеклих 10 година ЕУ донирала више од пола милијарде евра енергетском сектору у Србији, а заштита животне средине била је кључни елемент у свим пројектима.

"Охрабрујемо српске власти да уклоне ризике за инвеститоре и да усвоје јасну и транспарентну политику цена у енергетском сектору", нагласио је Дежер.

Министар заштите животне средине Оливер Дулић изјавио је да је захваљујући овом постројењу 25.000 тона пепела, уместо на депонији завршило у цементарама и ова институција стекла је конкретну економску корист.

"Уштедећемо и велике количине воде. Годишње је до сада коришћено 20 милиона тона воде да би се пепео стабилизовао на депонијама. Захваљјући овом пројекту уштедећемо 18 милиона тона воде", рекао је Дулић.

Поред стручњака из ТЕНТ-а, у реализацији пројекта учествовали су конзорцијум који чине Енергоинвест из Сарајева и мађарски ЕWB, као и подизвођачи Гоша-монтажа, Термоелектро-Енел, Минел електромонтажа, Интеркоп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара