Скупљи живот због монопола

Због монопола на тржишту, живот у Србији скупљи је 20-30 одсто, процењују стручњаци. У Комисији за заштиту конкуренције раде пуном паром и конкретна решења за кажњавање монополиста најављују половином наредне године.

Да постоје монополи на тржишту Србије више нико не спори, али нико за то није ни кажњен. Само у једном случају суд је пресудио - "Салфорд" има монопол на тржишту млека и злоупотребљава га. Због монопола на тржишту, живот у Србији скупљи је 20-30 одсто, процењују стручњаци.

Против "Салфорда" тужилаштво најављује кривичне пријаве, а у Комисији за заштиту конкуренције испитују више сумњи на постојање монопола.  

Драган Пенезић, из Комисије за заштиту конкуренције, каже да се оне највише тичу прехрамбене производње и трговине.  

"Постоје велике индиције на одређене злоупотребе на тржишту енергетике и телекомуникација али оно што је занимљиво, а ми са нашим ограниченим капацитетима покушавамо да испитамо, је потенцијална злоупотреба доминантног положаја или договарање на тржишту на нивоу локалних јавних предузећа", каже Пенезић. 

За сада је стигла само једна пријава договарања и то из јавног предузећа.

У Комисији верују да ће их бити више, јер онај ко је учествовао у договарању, а пријави га и докаже, може бити ослобођен плаћања казне која је и до 10 одсто годишњег промета компаније. А то да ли је власт заиста вољна да се бори против монопола више није питање, јер је то услов који се мора испунити.

Отварање тржишта нафтних деривата

"Инвеститори не долазе ако постоји монопол, јер знају да је то баријера коју не могу да пробију", каже економиста Бранислав Пелевић.

"Проблем је у томе што држава није ништа урадила у реструктуирању или приватизацији јавних предузећа, већ су их партије феудализовале. Држава мало или ништа није урадила чак је дозволила да се створе монополи", каже економиста Данило Шуковић.

Уз ограду да није кажњиво постојање монопола већ његова злоупотреба, из Владе већ месецима стижу поруке да су решени да се изборе с тим проблемом, на пример, отварањем тржишта нафтних деривата и смањењем царина од Нове године, реструктурирањем железнице.

Монополи постоје свуда у свету, али и највећи морају да одговарају, попут најпозатијег интернет претраживача Гугла, или да попут француских банака плате казну од 400 милиона евра, јер су се договарали око тарифе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара