Више млека од пролећа

Тржиште млека требало би да буде стабилизовано током прва три месеца наредне године, сматра директор "Имлека" Слободан Петровић, али упозорава да је отварање нових фарми и повећање броја крава једино дугорочно решење. "Салфорд" планира да се у наредне две године повуче са тржишта Србије.

Требало би да несташица млека у продавницама у Србији буде оконачна током прва три месеца наредне године, када ће тржиште, коначно, бити стабилизовано. 

"Производња млека у Србији почела је да се повећава природно, сезонски, али још увек није довољна, јер још нема довољно крава", објашњава Слободан Петровић, генерални директор компаније "Имлек" и председавајући Инвестиционог фонда "Салфорд" за Балкан.

На стабилизацију тржишта требало би да утиче и наставак већих подстицаја које је најавило Министарство пољопривреде, оцењује Петровић и прецизира да би требало да током наредне године премија за млеко буде већа од четири динара по литру, на колико је повећана у последњем кварталу ове године.

Ипак, једино трајно решење за несташицу млека јесте инвестирање у повећање броја крава, јуница и нових фарми.

Петровић је истакао да "Имлек" увози одређене количине сировог млека и прерађује га, што је најјефтинији начин да се обезбеди тржиште.

Директор "Имлека" каже да нема никакве информације о најави увоза 50.000 млечних јуница из Европске уније у Србију које би се узгајале овде, а њихово потомство извозило у Русију и Белорусију.

"Салфорд" се повлачи са тржишта

Представници Инвестиционог фонда "Салфорд", у чијем саставу послује "Денјуб фуд груп" тврде да та компанија није злоупотребила свој положај на тржишту млека у Србији и најављују да ће се, у наредне две године, повући из српске млекарске индустрије.

"Наш план је био да се повучемо са тржишта још пре две године, али је то одложено због светске финансијске кризе", рекао је на конференцији за новинаре у Београду директор "Салфорда" Јуџин Џефи.

Директор "Салфорда" навео је да је, у последњих осам година, фонд уложио 500 милиона евра у млекарску, кондиторску и индустрију вода и напитака. То је, како објашњава, 40 одсто средстава којима управља тај фонд и једна од највећих страних инвестиција у Србији. 

Џефи је нагласио да се "Денјуб фуд груп", у чијем саставу послују компаније "Бамби-Банат", "Књаз Милош", "Имлек" и "Млекара Суботица", понашао одговорно у времену несташице млека, јер је смањио извоз за 40 одсто и престао да производи сир.

Говорећи о оптужбама за злоупотребу монополског положаја на тржишту, Џефи је рекао да антимонополски поступак има недостатке у процедури и да тржиште није дефинисано, односно да тржишни удео "Денјуб фуд груп" није правилно урађен.

Џефи је навео и да је уморан од комуникације са представницима владе преко медија, али и због одсуства дугорочног, доследног и професионалног бављења пољопривредом.

Млекарска индустрија у Србији обезбеђује средства за живот за више од милион људи и то је једна од најважнијих грана у процесу приступања Европској унији, рекао је директор "Салфорда", закључивши да је време да се проблеми у том сектору реше.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара