Смањене девизне резерве

У новембру, девизне резерве смањене 59,9 милиона евра и износиле су 9,66 милијарди евра.

Девизне резерве Народне банке Србије су у новембру смањене 59,9 милиона евра и на крају месеца износиле су 9,66 милијарди евра, саопштила је Народна банка Србије.

Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизе банака по основу обавезне резерве, као и средства повучена од Међународног монетарног фонда биле су вредности 4,7 милијарди евра.

Девизне резерве, како је навела централна банка, обезбеђује покривеност новчане масе од 439 одсто и покриће више од седам месеци увоза робе и услуга.

Заједно са девизним резервама банака, које су на крају новембра износиле 2,1 милијарду евра, девизне резерве земље су 11,7 милијарди евра.

Приливи девиза у новембру били су по основу издвајања обавезне девизне резерве банака у нето износу од 16 милиона евра и од кредита Европске инвестиционе банке од девет милиона евра.

Из девизних резерви НБС исплаћено је 8,1 милион евра по основу обавеза према инокредиторима, док је за обезбеђење несметаног функционисања девизног тржишта и ублажавања претераних дневних осцилација курса динара према евру на међубанкарском девизном тржишту продато 185 милиона евра.

Трговина девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износила је 728,3 милиона евра и била је 35,4 милиона евра већа него у претходном месецу. Од почетка године, међубанкарска трговина била је вредности 8,3 милијарде евра.

Динар је у новембру номинално ојачао према евру 0,2 одсто, саопштила је Народна банка Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара