Убрзан пољски пут ка евру

Европска унија ће, при обрачуну дефицита јавних финансија Пољске, узети у обзир скупу реформу пензијског система који је та земља спровела. Договор са ЕУ обезбедиће прелазак на евро 2012. године, каже пољски министар финасија Јацек Ростовски.

Пољска је после вишемесечног спора успела да се договори са Европском унијом да се при обрачуну задужења и дефицита јавних финансија узме у обзир скупа реформа пензијског система земље.

Пољска је с још неким новим чланицама ЕУ, које су, такође, спровеле захтевне и скупе пензијске реформе, месецима захтевала од Брисела да се ти трошкови имају у виду приликом калкулисања буџетског дефицита и јавног дуга, јер би земља због реформи била у неравноправном положају у односу на земље чланице које пензијске реформе још нису спровеле.

"Договор са Европском комисијом је да ће за Пољску дозвољени дефицит јавних финансија бити 4,5 одсто БДП-а, а не три одсто како обавезују европски споразуми", рекао је министар финансија Јацек Ростовски економском каналу пољске телевзије ТВН.

Нови договор, којим је окончан дуготрајни спор са ЕУ, за Пољску значи да Брисел неће покретати против Варшаве свој казнени механизам за превелики буџетски дефицит уколико се он задржи на том вишем прагу од 4,5 одсто.

"Договор ће нам помоћи да испунимо критеријуме за прелазак на евро већ 2012. године", каже Ростовски.

Вицепремијер и министар привреде Валдемар Павлак рекао је да ново приказивање дефицита неће имати никакав утицај на сервисирање и цену задужења земље.

Пољска влада трага за начинима да одржи задужење и дефицит испод прага који је у Пољској, као и у Немачкој, одређен законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво