Цене расту до марта

Грађани у наредном периоду могу очекивати раст цена који ће бити заустављен после марта 2011. године, каже Дејан Шошкић. Гувернер НБС не верује да ће евро достићи 120 динара.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да грађани у наредном периоду могу очекивати раст цена, који ће бити заустављен после марта 2011. године, и да ће се инфлација вратити на циљани ниво од 4,5 плус-минус 1,5 одсто до краја 2011. године.

"Очекујемо да ће се инфлација у децембру 2010. године, као и у првом тромесечју 2011. године, кретати изнад горње границе циља и у највећој мери биће опредељена растом регулисаних цена", рекао је Шошкић на конференцији за новинаре.

Шошкић није желео да прогнозира даље кретање инфлације, али је подсетио да је Народна банка Србије, 9. децембра, подигла референтну каматну стопу на 11,5 одсто, како би се обуздали инфлаторни притисци.

Према речима Шошкића, раст потрошачких цена у новембру износио је 1,5 одсто и највећим делом изазван је растом цена хране и комуналних услуга.

Индустријска производња забележила је пад од 3,2 одсто у октобру, што нису добре вести, оценио је Шошкић и нагласио да је пројектовани раст бруто домаћег производа за 2010. годину око 1,5 одсто.

"За следећу годину, планиран је раст бруто домаћег производа од три одсто, али не можемо бити задовољни, јер раст производње мора бити базиран на извозно оријентисаној привреди и расту инвестиција", рекао је Шошкић.

Девизне резерве стабилне

Гувернер је навео да су девизне резерве стабилне и износе 9,5 милијарди евра, због чега НБС сматра да нема потребе за повлачењем додатних средстава из аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Динар је у октобру ослабио према евру 0,8 одсто, а у новембру 0,7 одсто, а Народна банка Србије је банкама у том периоду продала 358 милиона евра, рекао је Шошкић.

Упитан да ли ће евро достићи 120 динара, како се спекулише, Шошкић је рекао да не верује у такав сценарио и подсетио да понуда и потражња одређују цену.

"Ситуација у Србији није таква да бисмо њоме били задовољни, али нема разлога за неке апокалиптичне сценарије", нагласио је Шошкић.

Шошкић је саветовао грађане да се врло пажљиво задужују и да се упознају са својим правима, која су предвиђена новим Законом о заштити корисника финансијских услуга.

Пословним банкама гувернер НБС саветовао је да подигну ниво зајмова за инвестиције у пољопривреду, да се ангажују са државом на пројекту динаризације и да са дужницима пронађу флексибилније планове отплата кредита.

"Држава би требало да се стриктно придржава фискалне одговорности и договора са НБС о регулисаним ценама, да направи програме рационализације предузећа у јавном сектору, пре него што посегне за повећањем услуга које пружају та предузећа и да појача напоре на смањењу удела сиве економије", поручио је Шошкић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво