Без предвидљивих услова пословања

Србији потребни предивидљиви услови пословања као предуслов за стабилан систем у коме послодавци могу да планирају своје послове на период од минимум пет година, рекао председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да су предивидљиви услови пословања основни предуслов за стабилан оквир у коме послодавци и привредни субјекти могу да планирају своје послове на период од минимум пет година.

На питање да ли ће у првом кварталу следеће године вредност евра достићи 120 динара, Бугарин је одговорио да то не би могао да потврди са великом вероватноћом, али да би то, ако би се догодило, значило проблем по свеукупну српску привреду.

"У Србији фактички постоји такозвани двовалутни систем и пливајући курс динара", рекао је Бугарин у Дневнику РТС-а, наводећи да је за привреду погубна немогућност предвидљивог оквира динара.

Бугарин је објаснио да би се, у том случају, пословање планирало са негативним калкулацијама и онда би се догодило оно што се дешавало у претходном периоду - да нема инвестиција, ни развоја, да је укупан обим производње мањи и да је већи ниво незапослености.

Криза однела и план

Председник ПКС сматра да је Србија, у периоду кризе, пропустила шансу да редефинише стратегију привредног раста развоја, која се све време заснивала на повећаној потрошњи, уместо да се заснивала на повећању раста индустрије и повећању раста производње намењене извозу.

Према његовим речима, у току прошле и ове године није урађена гиљотина и свеукупна реформа прописа, нити су смањени административни трошкови пословања.

"Очекивана пореска реформа мора бити много стимулативнија за све привредне субјекте и већи ниво изложености банака према привредним субјектима", рекао је Бугарин.

Председник Привредне коморе рекао је да је модел раста који је Влада Србије дефинисала од 2011. до 2020. за неке нереалан, јер се у реиндустријализацију, у повећање индустријске производње планира уложити један одсто БДП-а и да је у том делу несразмерна са растом индустријске производње од 6,9 одсто.

Ове године БДП ће имати раст између 1,6 и 1,8 одсто, али је недовољан и неуједначен, рекао је Бугарин, наводећи да удео индустријске производње, у укупном БДП-у српске привреде, сада износи 17, 4 одсто.

Према његовим речима, за следећу годину потребан је нови концепт редефинисања стратегије који има за циљ повећање производње и инвестиција у производњи, а који се не би заснивао на потрошњи.

Бугарин је навео да су ове године стране директне инвестиције износиле око 595 милиона долара, што је недовољно и да је за нове гринфилд инвестиције потребно да оно што се зацрта и уради, да би у то поверовали домаћи и инострани партнери који планирају да уложе у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво