Потенцијал тржишта југоисточне Европе

Земље источне и југоисточне Европе наредне три године могу да рачунају на раст за два одсто већи него развијене чланице ЕУ, оцењују економисти Банке Интеза у Лондону. Неке италијанске фирме селе се из Румуније у Србију, кажу у тој банци.

У јеку божићних распродаја и припрема за венчање принца Вилијема и Кејт Мидлтон, Британци своде годишње рачуне и праве листу најуспешнијих банака. Иако једно са другим, наизглед, нема везе, у позадини је увек новац и стална борба за престиж на најзначајнијем финансијском тржишту на свету.

У Лондону су у току посткризни радови, пре свега на финансијском тржишту. Неке банке, посебно хипотeкарне, пропале су, а неке, попут италијанских, достигле су неслућене висине - и то захваљујући депозитима грађана.

Банка Интеза, која има седиште у центру Лондона, скочила је чак на 7. место у Европи захваљујући депозитима грађана од 438 милијарди штедње домаћег становништва.

Масимо Пјердики, директор "Банке Интезе југоисточне Европе", каже да је њихов принцип био да се помогне клијентима да се приближе светском тржишту.

"То ћемо радити и даље. Не могу да вам опишем колики је значај помоћи компанијама попут 'Фијата', које ће отварати пут и новим инвестицијама у вашој земљи", истиче Пјердики.

Италијанске банке нису срљале у задуживање клијената по сваку цену, па су, стога, две банке из те земље међу првих десет у Европи.

"Откуп лоших потраживања препознајемо као добар начин да оспособимо наше клијенте да наставе да раде и да се шире на тржишту, наравно, уз анализу свих ризика", истиче Микеле Дапри из "Банке Интезе Лондон".

Банка Интеза наредне године у Србији очекује бољу климу и повећање извозних наруџбина, као и опоравак пољопривреде и малих и средњих предузећа.

"Поред 'Фијата' и свих погона које ће пратити 'Фијат', ми ћемо бити укључени у финансирање и оно што јесте изражено јесте да се неке италијанске фирме селе из Румуније и ми то поздрављамо", каже директор "Банке Интезе Србија" Драгиња Ђурић.

Лондон је на финансијском тржишту на пола пута између Токија и Њујорка, па присуство свих значајних институција у граду који има 12 милиона становника постаје пресудно за доношење стратешких одлука финансијског сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво