Нафташи под контролом

Иако почетак Нове године доноси отварање нафтног тржишта, још нема правилника о техничким прописима нити се зна нова формула за обрачун цене деривата. Нови прописи биће усвојени следеће седмице, најављују из Владе. Тржишни инспектори ће контролисати пумпе, велепродају, увознике и прерађиваче.

Уредба о промету нафте и нафтних деривата донета пре 10 година, како би се спречио шверц горива, важи још само до краја године. Отварање нафтног тржишта доноси ригорозније техничке прописе за бављење тим послом.

Домаће нафташе брине највише, капацитет складишта јер ако буде повећан неће моћи да раде. Али, коначно ће моћи да увозе све деривате јер престаје монопол НИС-а.

"Од 1. јануара могуће је увозити само горива европског квалитета, а горива која имају одређена изузећа од прописаних величина могуће је користити само из домаће производње", рекла је Александра Бабић из Министарства енергетике.

Стари прописи, за домаћу производњу деривата важиће до 2012. године, док НИС не заврши модернизацију рафинерије Панчево.

Тржишна инспекција већ је одредила испекторе који ће контролисати пумпе, велепродају, увознике и прерађиваче.

У склопу припрема за отварање тржишта обављена је и ванредна контрола неких прометника. Има кажу доста неправилности.

"Истим цистернама превозили су евродизел и дизел. Гориво је деградирано што значи да је повећан садржај сумпора. То није добро", рекао је Славиша Петковић из тржишне инспекције.

Поред мешања горива, забрињава појава дивљих плоча у аутоматима, па је возачима точено мање горива. То је показала и последња акција МУП-а, на НИС-овим пумпама али тога, кажу има и код других прометника.

"Свака измена у намени резервоара мора бити пријављена тржишној инспекцији. Свака измена у деловима који су под пломбом Дирекције за мере и драгоцене метала мора бити пријављена тржишној инспекцији", каже Петковић.

Нафтним послом могу се бавити само они који добију лиценцу Агенције за енергетику. У Србији је издато је 224 лиценци за трговину нафтом и дериватима и 409 за продају на пумпама.

Занимљиво је да Македонија има само четири лиценцирана прометника, а Хрватска 23 за нафту и шест за течни нафтни гас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво