Робу нема ко да вози

Аутопревозници последњих година немају могућности за ширење превозничке флоте. Извоз из Србије расте, па се може десити да камиона за превоз роба не буде довољно. Посао превоза у Србији могли би да преузму други, упозоравају камионџије.

Извоз из Србије ове године већи је за 30 одсто, кажу у Удружењу превозника Србије. Следеће године најављује се још више посла, а камиона за превоз роба нема довољно.

Камиоџије кажу да задње две године није било могућности да се шири превозничка флота. Када је 2008. године дошла економска криза, смањена је потражња за превозом, многима су због немогућности да плате рате заплењени камиони, а две године касније све је другачије. Сада има посла, али нема државних субвенција.

"Моја фирма са 200 радника дала је у последња 24 месеца преко два милиона евра на разлике у акцизама на гориво. Држава нема слуха да врати део акциза, да бисмо повећали возне паркове, запосленост", рекао је Дејан Томашевић из "МБ Транса".

Уколико се нешто не предузме до пролећа, моголо би се десити да посао превоза у Србији преузму други. Мирослав Николић из "Србоексперта" каже да превозници из окружења, из Хрватске, Македоније, могу да им преузму посао.

"Много има превозника из Бугарске, које сада возе по Србији, којима држава враћа део акцизе и имају много ниже трошкове", каже Николић.

Ове године пао је и број нових купљених камиона на скоро 50 одсто па је директор "Мерцедеса" за Србију Андреас Биндер најавио да ће поред ниских цена бити пронађена и формула за најповољнији кредит.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво