Цене расту, новчаници празни

Инфлација до краја године 11 одсто, упозоравају економисти. Сваки пети становник незапослен, све је више сиромашних, а очекују се поскупљења основних животних намирница, горива и цигарета.

Буџет за следећу годину биће достављен Скупштини Србије на усвајање средином наредне недеље. Тиме Влада испуњава све услове за завршетак шесте ревизије аранжмана са ММФ-ом.

Привреда се опоравља, захваљујући извозу, а курс динара се стабилизовао. Међутим, Србија је  рекордер са 19,2 одсто незапослених, све више је сиромашних, а у Нову годину улази са 11 одсто вишим ценама.

"Унутар те инфлације, инфлација хране је највећа и она више погађа сиромашне и они оправдано перципирају раст цена већим, него што се то статистички у просеку види", рекао је економиста Павле Петровић.

Економисти сматрају да је због инфлације добро то што ће од јануара, плате и пензије бити повећане два, уместо шест одсто. С друге стране, најављују се поскупљења, од цигарета, преко горива, до хлеба.

"Сигурно да је држава крива, јер су цене пољопривредних производа и хране везане за питања које регулише држава. Поставља се питање да ли се води добра пољопривредна политика, политика робних резерви, конкуренције, јер све то утиче на веома велики раст цена пољопривредних, а у ствари прехрамбених производа", рекао је економиста Јуриј Бајец.

Без повећања субвенција и подстицаја 

Најважније је запослити људе, а држава је имала план - давала је и по 10.000 евра за новоотворено радно место.

"Субвенције представљају скуп и неефикасан начин којим се компензују недостаци у пословном амбијенту и да је то добар начин, издашно би га примењивале друге земље. Дајемо много веће подстицаје за стране инвеститоре, а инвестиције су мање него у већини земаља", каже економиста Милојко Арсић.

Влада обећава да неће бити повећања субвенција и подстицаја.

"Приоритет ће бити дат малом броју крупних инвестиционих пројеката, а, такође, претпоставља се да ће доћи до убрзаног повлачења средстава и трошења из међународних финансијских институција, на Коридор 10", рекла је министарка финансија Диана Драгутиновић.

Заједно с буџетом, средином наредне недеље Скупштини ће бити достављене измене Закона о порезу на имовину. Иако је најављивано да ће посебно погодити најимућније, у ствари, сви ћемо плаћати више.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво