Кредит за нову топионицу у Бору

Србија ће до краја године повући прву траншу кредита Канадске експортно-развојне банке од 23 милиона евра, чиме ће почети радови на изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине, најавио министар Динкић.

Рударско-топионичарски басен "Бор" добиће за три године нову топионицу и фабрику сумпорне киселине.

До Нове године биће уложено 23 милиона евра, од укупно 175, колико кошта цео посао. После једног века, у Бору ће бити решен еколошки проблем. Због тога су тај град посетили делегација Светске банке, представници канадског Инвестиционог фонда и компаније "Лавалин", која ће градити топионицу.

"Већ наредне године, за изградњу топионице, и фабрике сумпорне киселине, биће оперативно додатних 100 милиона евра, док ће остатак новца бити искоришћен у 2012. години", рекао је министар економије у Бору. 

Динкић је додао да ће се изградњом нових постројења, концентрација сумпор-диоксида у ваздуху смањити 400 пута, док ће угљен-диоксида у ваздуху бити мање за 40 пута.

"Са новом топионицом и фабриком сумпорне киселине, РТБ ће бити један од највећих произвођача бакра у источној Европи", рекао је Динкић.

Упоредо са радовима на новим постројењима, истакао је министар, радиће се на уклањању еколошких последица стогодишњег рударења на том простору, "и то повољним кредитом Светске банке".

Министар економије додао је да ће се висока цена бакра од 9.000 долара по тони, искористити за реконструкцију и аутоматизацију Флотације бакра рудника Велики Кривељ, чиме ће се повећати производња сировине за добијање бакра.

Улагање у нову Флотацију 

Динкић је рекао и да се планира улагање 17 милиона евра за нову Флотацију у РТБ-у, што би трабало да се финасира средствима тог предузећа.

Директорка Светске банке за југоисточну Европу Џејн Армитриџ, рекла је да је та финансијска институција одобрила повољан кредит од 43 милиона долара за рекултивацију деградираног земљишта РТБ-а Бор, изградњу новог колектора, развој малог бизниса и запошљавање.

Директорка Светске банке додала је да ће од 43 милиона долара, 10 милиона бити употребљено за поспешивање запошљавања у Бору и Мајданпеку кроз јавне радове, и разне обуке и развој Инкубатор центра.

Проширење производних капацитета у Бору 

Министар Динкић, директор РТБ "Бора" Благоје Спасковски, председник општине Бор Небојша Виденовић и директор врањанске компаније "SANCH" Срђан Дејковић потписали су Меморандум о разумевању о куповини и реконструкцији објеката у оквиру Басена, укупне корисне површине 510 метара квадратних, чиме ће се створити услови за отварање 50 нових радних места.

Том приликом потписан је и Уговор о уступању на коришћење жичаре "Центар" са Копаоника, који су потписали директор "Скијалишта Србије" Небојша Скорић и председник општине Бор Небојша Виденовић.

Министарство економије планира да, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, компанији "SANCH" додели бесповратна финансијска средства за запошљавање нових радника са евиденције незапослених у износу од 160.000 динара по новозапосленом раднику.

Општина Бор, пак, намерава да инвеститору изда у закуп на 99 година, без накнаде, потпуно инфраструктурно опремљену парцелу на којој се налазе објекти који су предмет купопродаје између РТБ "Бор" и "SANCH".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво