"Србијагас" власник "Агрожива"

Јавно предузеће "Србијагас" постало је власник "Агрожива", панчевачког произвођача живинског меса. Уговор о куповини вредан 11,33 милиона евра потписали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и стечајни управник "Агрожива" Стеван Молдован.

Јавно предузеће "Србијагас" постало је власник компаније за производњу меса "Агрожив", после склапања купопродајног уговора вредног 11,3 милиона евра кога су потписали генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и стечајни управник предузећа "Агрожив" Панчево Стеван Молдован.

Бајатовић је рекао да ће се радити на реструктурирању предузећа, провећању обима прозводње, побољшању пласмана и додатном опремању ради извоза у Русију и земље Европске уније.

После тога, каже Бајатовић, циљ је да се за годину, две дана нађе стратешки партнер за то предузеће.

Он је подсетио да је "Агрожив" од 2008. у стечају и да је, у другом покушају да се за њега пронађе стратешки партнер, у складу са закључком Владе Србије, "Србијагас" једини конкурисао за куповину.

"Да се нисмо укључили на овај начин, социјална ситуација у Банату би била јако лоша, пропала би фирма која је значајан бренд на српском тржишту која држи 30 одсто живинског меса на српском тржишту и практично би двема страним компанијама из Хрватске и Словеније био омогућен монопол на српском тржишту," рекао је Бајатовић.

"Србијагас", ни после приватизације "Агрожива", неће бити оштећен с обзиром на то да тај бренд вреди, изјавио је Бајатовић и навео да очекује да ће сва улагања "Србијагаса" у то предузеће бити враћена.

То предузеће ће куповином "Агрожива" постати власник фарми, кланица, постројења за прераду меса, силоса, камиона, хладњача, трактора.

Он је указао да је "Србијагас" био један од највећих поверилаца "Агрожива" и да ће им се од трансакционе цене од 11, 3 милиона евра вратити око шест милиона евра - што на рачун "Србијагаса", што на рачун "Азотаре" из Панчева, коју је "Србијагас", такође, преузео.

Производња се наставља

"Агрожив" има производњу својих матичних јата на четири локације у Србији, тови живину на 12 локација, има годишњу производњу од 12 милиона бројлера, а осим пласмана свежег меса производи и око два милиона килограма месних прерађевина.

Стечајни управник "Агрожива" изразио је задовољство због потписивања уговора за преузимање тог предузећа и додао да се то није десило, на тржишту Србије не би било 30 одсто пилетине, колико снабдева "Агрожив" и Србија би морала да увози пилетину.

Овако се производња наставља и сваки дан се у дистрибуционе центре шаље око 30.000 бројлера, рекао је Стеван Молдован.

Он је навео да је укупан дуг "Агрожива", закључно са даном отварања стечајног поступка, 28. маја 2008. године, износио 165 милиона евра и сва та дуговања улазе у стечајну масу, предузеће је сада ослобођено свих обавеза према повериоцима и "стартује од нуле."

Иако је "Србијагас" већ преузео "Азотару" из Панчева, "Српску фабрику стакла" из Параћина, "Метанолско-сирћетни комбинат" (МСК) из Кикинде, Бајатовић каже да то оптерећује пословање "Србијагаса", али да су та предузећа имала велике дугове према "Србијагасу".

Иначе, одлука "Србијагаса" да преузме "Агрожив" неће негативно одразити на цену гаса у Србији, каже Бајатовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво