Нафтне дилеме Москве и Минска

Русија и Белорусија без споразума о условима за извоз нафте. Несугласице око извозних царина између Русије, Белорусије и Казахстана, у оквиру недавно формиране Царинске уније.

Премијер Русије Владимир Путин и његов белоруски колега Сергеј Сидорски нису успели да постигну споразум о условима за извоз нафте, чиме се повећава могућност избијања новог енергетског неспоразума Минска и Москве.

Један неименовани извор, близак тим преговорима, окарактерисао их је као потпуни неуспех.

Минск је у јуну запретио да ће прекинути транзит руског природног гаса у Европу због неспоразума око цена, а овога пута је нафта узрочник затегнутости.

"Није било могуће постићи споразум на свим нивоима", изјавио је портпарол руског премијера Дмитриј Песков.

Неспоразуми око цена и других питања између Русије и Белорусије, преко чијих територија се гасоводима и нафтоводима транспортују руска нафта и гас у Европу, доводили су последњих година до прекида испорука које су од кључног значаја за чланице Европске уније.

Те размирице се тичу извозних царина које треба да буду уклоњене између Русије, Белорусије и Казахстана, у оквиру недавно формиране Царинске уније.

Москва сматра да целокупна количина нафте коју производи Белорусија треба да се искористи за подмирење домаћих потреба, док додатне количине, купљене од Русије, могу да се прерађују у Белорусији и продају иностранству по руским извозним царинама, при чему сав порески приход треба да иде у руски буџет.

"Белорусија производи 1,7 милиона тона нафте годишње и они желе да ту нафту продају без плаћања царина и да сав новац од продаје иде у њихов буџет", објаснио је тај извор.

Русија је одложила одређивање својих царина на извоз нафтних деривата у 2011. години у очекивању разрешења проблема са Белорусијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво