Модернизација "Костолца"

Представници ЕПС-а и кинеске машинско-енергетске компаније CMEK потписали уговор за прву фазу обнове термоелектране "Костолац". Посао је вредан 250 милиона евра.

После годину дана договора, Електропривреда Србије је са кинеском машинско-енергетском компанијом CMEK потписала уговор за прву фазу ревитализације термоелектране "Костолац", у вредности од 250 милиона евра.

Уговор је вредан 344,63 милиона долара, односно 255 милиона евра, с тим што ће 220 милиона евра бити обезбеђено из кредита, а 35 милиона евра из сопствених средстава ЕПС-а. Рок за реализацију је 30 месеци, од дана обезбеђивања зајма.

Министар рударства Петар Шкундрић, који је присуствовао потписивању уговора у Влади Србије, рекао је да ће уговор обухватити ревитализацију првог и другог блока термоелектране "Костолац Б", изградњу система за одсумпоравање и изградњу пратеће инфраструктуре.

Он је подсетио да се тај уговор потписује у оквиру међудржавне сарадње Србије и Кине и изразио очекивање да ће то допринети проширењу сарадње двеју држава у области енергетике и привреде у целини.

Директор ЕПС-а Драгомир Марковић очекује да у наредна два-три месеца кинеска "Ексим банка" одобри кредит за реализацију пројекта у Костолцу.

Директор "ТЕ-КО Костолац" Драган Јовановић најавио је да ће реализација прве фазе пројекта бити шанса за ангажовање домаће машиноградње, и то у износу од око 47 одсто вредности пројекта и додао да се очекује да, после модернизације, капацитет "Костолца" буде повећан за 50 мегавата.

"Наша фирма даће све од себе да се уговор реализује у року. Агажоваћемо стручњаке који су упознати са пројектом ЕПС-а и Костолца", рекао је председник кинеско-машинске компаније Јин Чаншенг.

Посао је за обе земље потврда добре међудржавне сарадње. "Овај уговор је једна основа за даљу сарадњу, посебно смо заинтересовани за област енергетике", рекао је Веи Јингхуа, кинески амбасадор у Београду.

"Кинеске компаније и кинеска Влада су заинтересоване за оне пројекте које ми будемо кандидовали", рекао је Шкундрић, одговарајући на питање о евентуалним будућим пословима са Кинезима.

Реализација пројекта је од кључне важности за ревитализацију и модернизацију термоенергетских блокова укупне снаге 700 мегавата, којима ће се продужити век за наредних 10 година и смањити број непланских застоја.

Већа ефикасност и поузданост блокова 

Модернизацијом "Костолца Б", повећаће се ефикасност и поузданост блокова, а очекује се и повећање снаге за 50 нових мегавата. Један од циљева је испуњавање стандарда Европске уније из пакета мера о придруживању наше земље из области производње и коришћења електричне енергије, смањење емисије прашине и сумпорних испарења у димном гасу.

Изградњом луке и железничког колосека, оствариће се значајне уштеде у транспорту опреме, делова угља, али моћи ће да се испоручује и нуспроизвод одсумпоравања, пепео и шљака за потребе путне привреде и грађевинарства. Ова инвестиција неопходна је и за допремање опреме за градњу будућих термоенергетских постројења у Костолцу.

Ове године, на блоку Б2, започет је капитални ремонт, чија се прва фаза приводи крају, а извођење друге фазе у трајању од шест месеци, планира се за 2011. годину.

Највећи обим посла планира се на испаривачу и прегрејачима цевног система котла, као и на редукцији емисије оксида азота и реконструкцији електрофилтера, које су у директној вези са заштитом животне средине и усаглашавањем емисије штетних материја са захтевима ЕУ. 

На блоку Б1, чија ће реконструкција почети 2012. године, обавиће се ревитализација целокупног постројења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво