Награда за одговорну политику

Европске Владе које уводе строге мере штедње кад треба, на изборима пролазе добро, показује студија водећих светских стручњака.

Јесен у Европи била је врућа. Грађани су огорчени што терет економске кризе пада првенствено на њихова леђа. Кључали су главни градови Грчке, Француске, Шпаније, Португала, Румуније, Италије.

Студија Међународног монетарног фонда од пре две године показује да су у 18 од 19 држава које су имале финансијских проблема, гласачи казнили владајуће партије на наредним изборима.

Нова научна студија тврди сасвим друго, бирачи опраштају политичарима који траже велике жртве у кризно време.

Реизбор Владе Летоније, почетком октобра, показао је да стезање каиша не значи да мора да се плати висока цена. Премијер Валдис Домбровскис смањио је плате запосленима у јавном сектору за 50 одсто, али су га бирачи поново изабрали.

Слична порука стигла је и са грчких локалних избора. Иако је било насиља на улицама, владајућа партија премијера Јоргоса Папандреуа прошла је боље него што се надала.

Аналитичари оцењују - политика на улици веома се разликује од динамике избора. То показује и нова студија неколико водећих међународних економских стручњака.

Један од аутора Алберто Алесина са Харвaрда, каже за РТС, да су анализирали 10 најобимнијих фискалних мера штедње у земљама Организације за економску сарадњу и развој у протеклих 30 година.

"Наши резултати показују да Владе у земљама чланицама ОЕЦД-а, које су имале рестриктиван буџет, када је то било потребно, нису биле кажњаване на изборима. Напротив, веома оштра фискална прилагођавања, која су спроводила, на изборима су ишле њима у корист", рекао је професор политичке економије на универзитету Харвард Алберто Алесина.

У покушају да умире јавност, јер су смањене зараде, замрзнуте пензије и повећани порези, Владе мењају министре или смањују своје кабинете. Такву стратегију применили су Грци, Шпанци, Французи.

"Нису то крупне промене. Видимо углавном иста стара лица. Не мислим да ће те промене донети нешто ново".

Спремни на жртве

У Великој Британији коалициона Влада премијера Дејвида Камерона бележи пад популарности, али се нада да ће се британска економија опоравити од уштеда вредних 129 милијарди долара до наредних општих избора.

Друге Владе, попут шпанске, чека тест већ у мају идуће године. Ипак многи верују да ће и поред непопуларних мера владајући социјалисти освојити и трећи мандат.

"Европске владе треба да истрају на мерама штедње. То је једини пут да стабилизују своје финансије. Треба да наставе протржишно оријентисане реформе које ће подстаћи раст, да не повећавају порезе, да либерализују тржиште рада и да мање оптерете привреду", рекао је професор Алесина.

Стручњаци тврде да је шок од европских дужничких криза довео до отрежњења међу грађанима који признају да су живели изнад својих могућности и спремни су да прихвате жртвовање.

Ипак, верују да тај став неће дуго трајати, поготово ако се тешко погођене земље еврозоне годинама буду бориле да изађу из кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво