Субвенције за ђубриво

Желећи да повећа ратарску производњу држава је понудила минерално ђубриво по нижим, нетржишним ценама. Пошто се продаје само у количинама већим од 20 тона, ђубриво за мање произвођача није нимало јефтино.

Држава је дала је велики новац како би снизила цену минералним ђубривима и тима смањила цену пшенице, кукуруза и других усева. Новац су добили власници шест компанија које су имале веће количине ђубрива на залихама. Мање имућни пољопривредници нису могли да купе регресирано ђубриво.

Најмања, прописана, количина која је могла да се купи била је двадесет, а највећа сто тона. Тако је, с пролећа, продато 325 хиљада тона ђубрива чија је цена износила 22 динара и седамдесет пара за килограм, односно, за пет динара нижа од тржишне.

Јефтино ђубриво не стигне до малих произвођача. Оно дође до задруга које га дистрибуирају нама у паритету, који ми тако платимо делеко више, објашњава Стојан Падејцев из Кикинде.

То практично значи да сељацима ђубриво, када га плате житом или кукурузом, испадне знатно скупље и од тржишне цене. С друге стране, државна субвенција од 1,6 милијарди динара распоређена је на свега шест компанија које су испуниле прописане услове.

"Да бисте учествовали на конкурсу морате да имате количину. Они који нису имали количине нису ни учествовали на конкурсу. Уколико немате те количине производа може да буде проблема са испуњењем агротехничких рокова", каже Милан Стегић из Министарства пољопривреде.

Стручњаци, међутим, упозоравају на чињеницу да ђубриво по субвенционисаним ценама није било доступно и мањим трговцима.

"На овај начин спречава се пуна конкуренција произвођача, односно трговаца минералним ђубривима и слобода регистрованих газдинстава да врше избор добављача, купца и количине, а и времена када ће га купити. Ово је очигледан начин фаворизовања те групе произвођача, односно трговаца минералним ђубривом", каже агроекономиста Миладин Шеварлић.

У Министарству пољопривреде сада размишљају да промене систем и да субвенције за куповину ђубрива по повољнијим ценама дају директно пољопривредницима, уместо као до сада велетрговцима.

Стручњаци. ипак, постављају питање да ли уопште треба издвајати десет одсто аграрног буџета за субвенције за ђубриво, када као резултат немамо и ниже цене житарица. Напротив, цене пшенице и кукуруза су осетно порасле,што повлачи и раст цена основних намирница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво