Успорен економски опоравак

Средином 2010. године, успорио је опоравак светске економије, наводи се у саопштењу Уједињених нација. Прогнозира се да ће, у нареднe две године, бити немогуће надокнадити милионе изгубљених радних места.

Опоравак светске привреде је почео да успорава средином 2010. године, што ће за последицу имати још мањи економски раст следеће године, наводи се у саопштењу Уједињених нација. Имајући то у виду, у наредне две године, неће бити великих изгледа да се надокнаде милиони изубљених радних места, закључак је у саопштењу.

Европски комесар за финансије Оли Рен рекао је да су изгледи за раст следеће године лошији него ове и да ће економија ЕУ успорити следеће године, али да се очекује замах 2012. године. Еврозону највише мучи стање евра, који је на најнижем нивоу према америчком долару.

Аналитичар БНП Париба Пол Мортимер Ли сликовито је објаснио ситуацију, рекавши да је то као снежна грудва кад се закотрља низбрдо. Што је грудва већа, теже ју је зауставити.

Брзина опоравка почела је да успорава, нарочито због слабости у високо развијеним економијама, рекао је директор одељења УН за развој и анализу Роберт Вос .

Раст глобалне економије је, такође, погођен мањком позајмица, због кризе у банкарском сектору.

У Шпанији, упркос мерама које је предузела Влада, расте број незапослених. У новембру је још 25.000 Шпанаца остало без посла, а нимало охрабрујуће не звучи ни прогноза Уједињених нација да ће раст светске привреде од јануара успорити са овогодишњих 3,6 одсто на 3,1 одсто.

Стручњаци ове организације, у годишњем извештају истичу да ће главне кочнице бити америчка и јапанска привреда, али и привреда еврозоне. Економисти су рекли и да је у периоду од 2007. до 2009. године, више од 30 милиона људи остало без посла.

За разлику од западних економија које ће кочити развој, светска економија ће ићи напред, захваљујући земљама попут Бразила са 5,5 одсто, и Кине и Индије, чији економски раст је виши од 8 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво