Дуванџије забринуте због акциза

Повећавање акциза на цигарете без договора са индустријом лоше ће утицати на пословање и привлачење страних инвеститора у Србију, оцениле дуванске компаније које послују у Србији.

Три највеће светске дуванске компаније, које имају фабрике у Србији, "Филип Морис", "Бритиш Американ Тобако" и "Јапан Тобако Интернационал", оцениле су да ће повећавање акциза на цигарете, без договора са дуванском индустријом, лоше утицати на пословање и привлачење страних инвеститора у Србију.

Компаније су изненађене и разочаране одлуком Министарства финансија да се, уз постојеће повећање од четири динара по пакли, додатно повећају акцизе на цигарете у наредној години. 

Регионални директор компаније "Филип Морис" Скип Борнхитер рекао је да ће, уколико такав предлог буде усвојен, пореско оптерећење по паклици износити око 20 динара.

Према Борнхитеровим речима, представницима Министарства су им рекли да су таквој одлуци морали да прибегну због рупе у буџету и да ју је могуће попунити, на предлог Међународног монетарног фонда, само ако се повећају акцизе на цигарете.

Борнхитер је запитао да ли је ММФ свестан које је обавезе Влада Србије предузела према дуванској индустрији.

"На састанку са представницима Министарства финансија само су нас обавестили о таквој одлуци. Предложили смо неколико алтернативнх решења, али ниједно није уважено", рекао је Борнхитер.

Подсетио је да су се Влада Србије и Скупштина законом обавезале на тачно утврђена повећања акциза, додајући да је крајем 2008. године постигнут договор о пореској политици, који се односи на период од 2009. до 2012. године.

Преиспитивање пословања

"Наше процене показују да ће приходи у буџету Републике од акциза на цигарете ове године достићи приближно 58 милијарди динара. Порески приходи у овој години, од дуванских производа, учествоваће у укупним приходима буџета са готово 12 одсто", нагласио је Борнхитер.

Генерални директор "Филип Мориса" за Србију и Црну Гору Паул Рајли изјавио је да је предвидивост фискалног окружења у Србији од кључног значаја за пословање ових компанија и утицаће на њихове одлуке о будућим инвестицијама.

"Иако сам у Србији тек недељу дана, забринут сам због скорашњих дешавања и утицаја које могу да имају на наше пословне планове", нагласио је Рајли.

Генерални директор "Бритиш Американ Тобака" Даглас Лафети истакао је да је једностраном одлуком о повећању акциза, без претходног договора са дуванском индустријом, Влада Србије увећала ризик дестабилизовања индустрије и истовремено довела до већег притиска на компаније, које су инвестирале значајне износе у Србију.

Директор корпоративних послова "Јапан Тобако" Горан Пекез рекао је да оваква одлука угрожава пословне планове компанија.

"Када смо чули за ове намере Министарства да повећа буџетске приходе предложили смо неколико алтернативних решења, како би се потребе за повећаним буџетским приходима у 2011. години задовољиле и без промена већ договорених акцизних стопа", изјавио је Пекез.

Према Пекезовим речима, Министарство није прихватило ова решења која се од ове године примењују у Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара