Већа финансијска дисциплина

Изменама закона о девизном пословању и платном промету пооштриће се финансијска дисциплина, а уз сарадњу са ЕБРД дозволиће се издавање емисије дугорочних девизних обвезница, рекао државни секретар Слободан Илић. Уводи се јавни јединствени регистар девизних рачуна код НБС.

Државни секретар у Министарству финансија, Слободан Илић представио је измене и допуне Закона о девизном пословању и платном промету, којима се пооштрава финансијска дисциплина. Илић очекује да ће ова два предлога закона бити у скупштинској процедури до краја године.

Илић је на конференцији за новинаре рекао да се измене Закона о девизном пословању усвајају како би се реализовао Акциони план Владе Србије о усклађивању са прописима Светске трговинске организације.

Измене ће олакшати и спољнотрговинско пословање, елиминисати законске непрецизности, омогућити развој финансијског тржишта и уз сарадњу са Европском банком за обнову и развој дозволити издавање емисије дугорочних девизних обвезница, рекао је Илић.

"Испоштована је обавезујућа препорука комитета Савета Европе Манивала где се врши провера лица које пружају услуге брзог трансфера новца без отварања рачуна, управо због тога што је ова делатност Манивала препозната као ризична у смислу прања новца и финансирања тероризма", рекао је Илић.

Према његовим речима, на захтев јединице Министарства унутрашњих послова за финансијске истраге, биће уведен јавни јединствени регистар девизних рачуна код Народне банке Србије.

Илић је, говорећи о изменама Закона о платном промету, навео да ће правна лица сада имати обавезу од седам дана да уплате готовину на свој рачун, уместо, као до сада, дан за даном.

Биће уведен регистар меница, а принудна наплата ће се извршавати блокирањем свих рачуна које правно лице има, у свим банкама, без могућности да се отварају нови рачуни, рекао је Илић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара