Помоћ за спас Ирске

Чланице еврозоне одобриле пакет помоћи Ирској, вредан 85 милијарди евра. Берлин и Париз поручују да је помоћ део настојања да се спаси европска валута.

Министри финансија 16 држава чланица еврозоне одобрили су, на састанку у Бриселу, пакет помоћи Ирској у износу од 85 милијарди евра, за који кажу да ће помоћи очувању финансијске стабилности у еврозони.

Намера јесте да се Ирској омогући да преброди финансијску кризу. Из Даблина је саопштено да ће та земља одмах узети 10 милијарди, како би ојачала капиталне резерве банака, а још 25 милијарди намењених банкама остаће као резерва.

За јавне финансије ирске Владе одређено је 50 милијарди евра, које ће се повлачити, ако за то буде потребе. Каматна стопа, коју ће Ирска плаћати на зајмове износиће 5,8 одсто. У пакет помоћи биће укључени ММФ, 16 чланица еврозоне и Европска комисија.

Директор Фонда Доминик Строс-Кан прецизирао је да ће та међународна финансијска институција допринети са 22 и по милијарде евра и да ће Борд директора тај зајам одобрити наредног месеца.

Европска комисија дала је Ирској рок од годину дана да смањи буџетски дефицит на дозвољена три одсто. Министри финансија еврозоне договорили су и обрисе трајног механизма за решавање криза у еврозони, на основу заједничког предлога Немачке и Француске.

Према том предлогу, приватни инвеститори, који купују државне обвезнице могли би убудуће да сносе део терета, у случају да нека чланица није у могућности да отплаћује своје дугове.

Како је саопштио комесар за монетарна питања Европске уније Оли Рен, у таквим ситуацијама, одлучивало би се засебно у сваком случају, без икаквог аутоматизма. Требало би да стални механизам за решавање кризе буде успостављен од 2013. године.

 Одлучујућа акција за спас евра

Министри земаља чланица еврозоне нису крили задовољство одлуком. "Британија се сагласила са пакетом помоћи. Сматрамо да је то у интересу свих и да је реч о добром споразуму", каже министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн.

Министар финансија Немачке Волфганг Шојбле сматра да је донета добра одлука. "Њом се јасно ставља до знања нашим пореским платишама да смо одржали реч и да смо извукли поуке и последице из светске финансијске кризе", рекао је Шојбле.

Шојбле се нада смиривању на финансијским тржиштима на којима, како је рекао, шпекулације о чланицама еврозоне тешко да су биле рационалне.

"Ово није само једнократна мера као одговор на једну значајну кризу, већ део апсолутне посвећености Европе - Француске и Немачке - спасавању зоне евра", указао је портпарол Владе Француске Франсоа Бароен радију Европа 1.

Француска министарка економије Кристина Лагард је, такође, указала на ирационална финансијска тржишта, на којима сада треба да дође до смиривања.

Амерички економиста Нуријел Рубини, који је пре 2007. упозорио на предстојећу кредитну кризу, изјавио је економском дневнику Диарио економико да су све већи изгледи да ће Португалу бити потребна међународна помоћ.

"Португал се приближава критичној тачки. Можда би била добра идеја да затражи помоћ за спасавање из превентивних разлога", рекао је Рубини.

Тешкоће у Португалији могле би се брзо пренети на суседну Шпанију, због тесних економских веза тих двеју земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара