Српски привредници у Тирани

Рекордан број српских привредника учествује на овогодишњем Међународном сајму ПАНАИР у Тирани. Поред слабе робне размене последњих година, ипак, приметан помак у економској сарадњи Србије и Албаније.

На Међународном сајму ПАНАИР у Тирани ове године учествује рекордан број српских привредника. Међу 28 излагача су компаније које годинама успешно послују на албанском тржишту, али и оне које очекују сарадњу са новим пословним партнерима.

И поред слабе робне размене Србије и Албаније, последњих година приметан је помак у том домену. Привредници из Србије седми пут долазе у Тирану. Штанд на коме се представљају српске компаније највећи је на том сајму, а први гост био је албански премијер.

Потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да су они који су редовно долазилу у Тирану схватили да се српски привредници дочекују врло позитивно и да српска привреда и економија имају добар имиџ, много бољи него што се у Србији мисли.

Србија је до сада у Албанију инвестирала три милиона евра, а према званичним подацима, албанске фирме још нису инвестирале у Србији, иако у Привредној комори Тиране очекују да ће се то убрзо променити.

Министар економије и енергетике и потпредседник Владе Албаније Илир Мета рекао је да је прилично сигуран да ће у будућности бити и инвеститора из Албаније у Србији.

"Позивамо инвеститоре из Србије да искористе прилику коју Албанија нуди свим страним инвеститорима", додао је Мета.

Пословни дан Србије

Седамдесет одсто излагача прве послове уговори на сајму. Организатори кажу да у првим годинама није било лако убедити српске привреднике да директно раде с Албанцима.

"Данас смо добри познаваоци овог тржишта, могућности пласмана наших производа, познајемо прописе и све што је неопходно једном извознику да буде успешан", рекла је директорка Велекспо Невенка Велинов.

Они који овде већ послују кажу да није једноставно ући на албанско тржиште, највише због конкуренције италијанских, грчких и аустријских компанија, али да посла има за све.

"Истакао бих изузетну коректност у пословању са албанским фирмама. То је тржиште које се убрзано развија и које се труди да се прикључи Европи у сваком погледу", истакао је Дејан Миливојевић из Индустрије грађевинског материјала Младост.

У оквиру сајма одржан је Пословни дан Србије, са гостима из дипломатског, политичког и привредног живота Албаније. Најперспективније области за улагање у Албанији тренутно су трговина, туризам, пољопривреда, транспорт и енергетика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара